Sestry pred piešťanskou nemocnicou žiadali lepšie platy aj zdravotníctvo

Približne 300 ľudí sa zišlo v utorok proteste organizovanom zdravotnými sestrami pred Nemocnicou Alexandra Wintera v Piešťanoch, kde pred časom vypukla kauza predraženého nákupu CT prístroja.

10.12.2014 08:20
zdravotné sestry, protest, Piešťany Foto: ,
Na piešťanskom proteste žiadali sestry zvýšenie platov a transparentné prerozdeľovanie peňazí v zdravotníctve.
debata (3)

Sestry, fyzioterapeuti, sanitári a aj zástupcovia lekárskych odborov žiadali transparentnejšie prerozdeľovanie finančných prostriedkov v zdravotníctve.

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová zopakovala, že trvajú na zvýšení miezd. Zatiaľ čo lekárom sa zvyšovali platy už dvakrát, odmeňovanie sestier sa neriešilo a ani v štátnom rozpočte na rok 2015 sa podľa Lazorovej nenašli finančné prostriedky na výraznejšie zvýšenie ich platov.

„Naše platové požiadavky sme deklarovali už v auguste na tlačovej konferencii, kde bolo jasne povedané, že návrhy ministerstva neakceptujeme, pretože výrazne poddimenzujú základnú zložku mzdy zdravotníckych pracovníkov, nielen sestier,“ uviedla šéfka komory.

Sestry žiadajú, aby sa základný koeficient pre odbornosť zvýšil z 0,81 na 0,87 z priemernej mzdy v národnom hospodárstve za predošlý rok. Jednou z ďalších požiadaviek je napríklad aj to, aby sa garantovali platy sestier v zariadeniach sociálnych služieb.

Protest v Piešťanoch označili organizátori za prvý regionálny protest, na ktorom sa zišli okrem sestier aj ďalší zdravotnícki pracovníci a mienia v nich pokračovať. Piešťanskú nemocnicu si zvolili zámerne pre kauzu s CT prístrojom. „Máte možnosť dennodenne počuť, ako v našom systéme dochádza k netransparentnému hospodáreniu a odlivu finančných zdrojov na úkor našich pacientov,“ dodala Lazorová.

Transparent vyzývajúci k zvýšeniu platov držala v rukách aj sestrička z piešťanskej nemocnice Adriana Hurtíková. Povedala, že prišla protestovať aj za ošetrovateľov či sanitárov, aby aj oni mali lepšie podmienky.

„Prišli sme bojovať aj za to, aby sme mohli pracovať podľa Zákonníka práce a nie nad rámec služieb. Aby sa nestalo, že jedna sestra je na 50 pacientov a potom nestíha tú starostlivosť. Aby sa nešetrilo na tých nesprávnych miestach, napríklad na zdravotníckych materiáloch.“

Rečníci vystúpili na piešťanskom Moste zaľúbených a okrem zástupcov viacerých odborových, profesijných a iných združení bol medzi nimi aj Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. „Som rád, že sa nám darí po malých krôčikoch ukázať ľuďom, ako to v nemocniciach funguje. Že za katastrofálnymi nemocnicami a za hroznými priestormi nie sú lekári, sestry a sanitári. Môžu za to tí, čo rozdeľujú peniaze, a to je vláda,“ povedal vo vystúpení.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #protest #zdravotné sestry