Ocenili malých, ale skutočných hrdinov

Už ako malí urobili veľké činy. Desiatky detí z rôznych kútov Slovenska si včera prevzali ocenenie za skutky, ktorými zachránili život, pomohli svojim blízkym, kamarátom aj prírode. Tento rok bolo nominovaných 36 príbehov. Víťazov, ktorí sa budú pýšiť ocenením Detský čin roka, vyberalo takmer 130-tisíc detí z vyše osemsto slovenských škôl.

10.12.2014 11:00
Detský čin roka 2014 Foto: ,
Zadný rad: (zľava) Annamária Mihálová ocenená v kategórii Pomoc rodine, Antónia Barnová získala cenu Ľudia Ľuďom, Filip Bálint ocenený v kategórii Pomoc ľuďom, Jessica Prečuchová ocenená za Pomoc prírode medzi zástupcami Základnej školy Hattalova v Dolnom Kubíne, ktorá získala cenu za Veľký Malý čin a posledný zľava Martin Pollák získal cenu za Pomoc Rovesníkom. Predný rad: (zľava) Vanesa Chudjáková spolu s Tamarkou Glovaťákovou, ktorá bola ocenená v kategórii Záchrana života, Patrícia Kupková získala mimoriadne ocenenie, dve žiačky Základnej školy Strážnickej v Ľuboticiach ocenenej za Dobrý nápad.
debata

Tento projekt sa obracia na deti, aby náš svet urobili lepším. „Dobro je malý zázrak, ktorý bežné každodenné situácie povýši na niečo výnimočné, pričom skutky detí sú malým zázrakom. Učia nás a dodávajú nám vieru v to, že dobro treba robiť,“ povedala na oceňovaní koordinátorka projektu Saša Broadhurst-Petrovická.

Takýmto je aj skutok len 6-ročnej Tamarky Glovaťákovej z Oravskej Polhory, ktorá zachránila život svojej mame. Stalo sa to počas jednej noci. Tamarku zobudilo hlasné chrčanie jej mamy Danky, ktorá mala vtedy silnú angínu. Dievčatko sa najskôr snažilo zaspať a neutíchajúce chrčanie nevnímať. „Aj napriek tomu, že si zakryla uši, bol ten zvuk taký silný, že nedokázala zaspať,“ opisuje, čo sa v osudnú noc stalo, Vanesa Chudjaková (15), ktorá je sestrenica Tamarkinej mamy. V Oravskej Polhore bývajú v domoch oproti sebe. Príbeh rozpovedala ona, pretože malé dievčatko bolo z oceňovania také vyčerpané, že na otázky odpovedať nechcelo.

Keď mama stále vydávala čudné zvuky, rozhodla sa Tamarka vstať z postele a išla ju skontrolovať. Danka ležala v posteli a na dcéru nereagovala. Márne ju budila, šteklila po nohách, hlasno kričala a otvárala jej oči. Mama len nehybne ležala a naďalej chrčala. Tamarky sa zmocnil strach a začala plakať. Vzlykala tak hlasno, že zobudila aj svoju dvojročnú sestru. Vtedy si zrazu uvedomila vážnosť situácie. Vybrala sestričku z postieľky a spolu s ňou sa vydala hľadať pomoc. „Išla zavolať susedov. Vo dverách ešte nezabudla preložiť kľúč, ak sa náhodou za nimi zabuchnú, aby ich mohli otvoriť,“ pokračuje v rozprávaní Vanesa.

V tom čase mala Tamarka 5 rokov a rovnako ako všetky jej rovesníčky veľký strach z tmy a ticha. „Tamarka musí mať vždy zasvietené, kým nezaspí. A musí byť zapnutý aj televízor,“ hovorí Vanesa, ktorá si nevie vysvetliť, ako dokázala nabrať toľkú odvahu. Malá hrdinka však v ten večer prekonala vlastný strach. So svojou sestrou vyšla z domu na tmavú ulicu a zaklopala u susedov. Prosila ich, aby pomohli jej mame, ktorú nedokáže zobudiť. Vystrašení susedia sa okamžite vybrali k nim domov a zavolali záchranku, ktorá Danu previezla do nemocnice.

„Ja som sa zobudila na to, že aj u nás doma bolo rušno, susedia prišli zavolať aj mojich rodičov. Zrazu som pred ich domom videla záchranku. Bolo to ozajstné šťastie, že sa Tamarka zachovala takto odvážne, zachránila tak svoju mamu,“ pochválila dievčatko Vanesa a dodala: „Sama si neviem predstaviť, ako by som sa v takej situácii zachovala. Myslím si, že si jej čin zaslúži obdiv.“

Na včerajšom 14. ročníku udelilo občianske združenie Detský čin roka ocenenia vo viacerých kategóriách. Okrem ocenenia za záchranu života, pomoc rodine, rovesníkom, ľuďom, prírode, dobrý nápad a ceny Malý veľký čin, dostala mimoriadnu cenu Patrícia Kupková. Vďaka nej mohla mať utýraná Lucka (5) dôstojný pohreb. Príbeh dievčatka, ktoré zomrelo na následky týrania vlastnej matky a otčima, sa Paťky veľmi dotkol. Zarazila ju správa, že Lucku nemá kto pochovať.

„Ocko, prosím ťa, postavme jej pomníček, ktorý bude navždy pripomínať, čo sa jej stalo a bude aj takým symbolickým pomníkom pre všetky utýrané deti,“ obrátila sa so žiadosťou na svojho otca. Na Luckinom hrobe tak vďaka nim vyrástlo medené srdce na počesť všetkých utýraných detí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #deti #ocenenie #Detský čin roka