Jessica zachraňuje prírodu

Zbiera smeti, čistí chodníky a na ochranu životného prostredia upozorňuje aj ďalších návštevníkov lesov. Jessica (16) sa vymyká z radu bežných "pubertiakov". Namiesto sedenia pred počítačom trávi voľný čas v prírode. Spolu s kamarátom stihla za rok vyzbierať až 24 vriec odpadu. Aj ona si v utorok za tieto zásluhy prevzala cenu Detský čin roka v kategórii Pomoc prírode.

10.12.2014 11:00
srdcia, príroda Foto: ,
Jessica spolu s kamarátom vyzbierala za rok až 24 vriec odpadu.
debata

Zbiera smeti, čistí chodníky a na ochranu životného prostredia upozorňuje aj ďalších návštevníkov lesov. Jessica (16) sa vymyká z radu bežných „pubertiakov“. Namiesto sedenia pred počítačom trávi voľný čas v prírode. Spolu s kamarátom stihla za rok vyzbierať až 24 vriec odpadu. Aj ona si včera za tieto zásluhy prevzala cenu Detský čin roka v kategórii Pomoc prírode.

„S kamarátom chodíme zbierať odpadky do lesa. Nepáči sa mi, že je stále znečistený,“ hovorí Jessica Prečuchová z Mýta pod Ďumbierom. Odmalička má rada prírodu a každú chvíľu svojho voľného času sa snaží tráviť v lese. Keď sa do dediny pred šiestimi rokmi presťahovali, hnevalo ju, že okolitá hora je veľmi znečistená. Pred vyše rokom sa rozhodla zasiahnuť a spolu s kamarátom ju začali čistiť a zbierať smeti z turistických chodníkov.

Ich nadšenie z dobre vykonanej práce však nikdy netrvá dlho. Po týždni sa smeti v lese opäť objavia. Preto Jessica začala uvažovať o spôsobe, ako na ochranu prírody jej návštevníkov upozorniť. „Dostala som nápad, spraviť drevené tabuľky s rôznymi citátmi ako Neznečisťuj, chráň! či Najväčším dobrom je žiť podľa prírody!,“ vysvetlila. Jej cieľom bolo, aby sa ľudia nad sebou zamysleli a uvedomili si, že o lesy sa musia starať. Niekoľko desiatok drevených tabúľ s vypálenými nápismi a motívom prírody umiestnila na stromoch, popri chodníkoch a pri cestičkách.

Napriek tomu sa mladým ľuďom podarilo vyzbierať až 24 vriec odpadu. Vždy, keď Jessica chodí na prechádzku so psom, vracia sa aj s množstvom vyzbieraných smetí. Skupina pomocníkov prírody sa však podľa nej rozrastá veľmi pomaly. Priznáva, že jej rovesníci majú iné záujmy. „Našli sme málo ľudí ochotných pomôcť, lebo sa nechceli strápňovať. Teraz nám pomáhajú ešte dve kamarátky,“ doplnila.

Jessicu na ocenenie Detský čin roka nominovalo Občianske združenie Ďumbierik. Svoju voľnočasovú aktivitu však dlho tajila. Nepotrpí si totiž na pochvaly či odmeny. Mrzí ju, že neporiadok v prírode si nevšimli ani dospelí.

Činorodé dievča okrem čistenia hôr zachraňuje aj túlavých psov a hľadá im nový domov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #ekológia #odpadky #tínedžeri #Detský čin roka