Kiska po stretnutí s Áderom nekomentoval kroky maďarskej vlády

Prezident Andrej Kiska po stretnutí s maďarskou hlavou štátu Jánosom Áderom, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, nechcel komentovať niektoré postupy maďarskej vlády kritizované Európskou úniou.

10.12.2014 13:21
Kiska, Áder Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (vpravo) so svojím maďarským kolegom Jánosom Áderom.
debata (6)

„Samozrejme, že registrujeme diskusiu o niektorých krokoch maďarskej vlády, o všetkých týchto témach vieme a o viacerých sme sa s prezidentom aj bez problémov rozprávali,“ vyhlásil Kiska pred novinármi.

„Ale chcem zopakovať, toto je naše prvé oficiálne stretnutie a toto stretnutie je našou príležitosťou, aby sme povzbudili dobré vzťahy medzi občanmi našich krajín,“ dodal.

Maďarský prezident zasa odpovedal na novinársku otázku týkajúcu sa snahy mimoparlamentnej SMK o autonómiu v niektorých oblastiach južného Slovenska. Podľa Ádera má Slovensko stabilný a ústavný systém inštitúcií, aby sa u nás mohli pri rešpektovaní slobody slova prediskutovať všetky otázky, vrátane tej o autonómii. „My len všetkým účastníkom, ktorí sa na prediskutovaní týchto otázok zúčastnia, môžeme želať trpezlivosť a múdrosť,“ poznamenal.

Obaja prezidenti sa zhodli, že vzťahy medzi krajinami sú na veľmi dobrej úrovni. „My ako prezidenti si želáme, aby vzťahy medzi našimi občanmi boli na vysokej úrovni a aby sme my spravili všetko pre to, aby sme pozitívne vzťahy ešte viac posilňovali,“ konštatoval Kiska.

Podľa Ádera by zasa hospodárske vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom mohli byť príkladom pre iné susedské štáty.

Jánosa Ádera na oficiálnu návštevu Slovenska pozval prezident Andrej Kiska. Návšteva Ádera je recipročnou návštevou k oficiálnej návšteve prezidenta Ivana Gašparoviča v Budapešti v minulom roku. Prezidenti dnes spoločne navštívia aj mesto Galanta.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #János Áder