Čižnár: Nové vedenie prokuratúry zachránilo štátu milióny

Nové vedenie generálnej prokuratúry zachránilo štátu desiatky miliónov eur. Tvrdí to generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý podľa vlastných slov musel po príchode na čelo prokuratúry zasiahnuť do viacerých káuz.

10.12.2014 13:38
Generálny prokurátor, Jaromír Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (24)

„Veci, kde sme zasiahli, či už to bolo v prospech štátu, alebo kohokoľvek, kde sme mali dojem, že sa nekoná v súlade so zákonom, nie sú ešte skončené,“ vysvetľoval v pondelok prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek, prečo nechcú spomínať konkrétne kauzy.

„Boli veci, kde sme museli zasiahnuť a mimoriadne dovolania niekde podať, niekde zobrať späť,“ dodal Vanek. „Výsledok je momentálne zachránených niekoľko desiatok miliónov eur,“ doplnil ho šéf prokuratúry Čižnár.

Ako príklad, v ktorom prokuratúra zasiahla, spomenul Vanek skončenú kauzu Duckého zmenky. „Pár dní po mojom nástupe do funkcie som bral späť mimoriadne dovolanie, čím sa zachránilo asi 1,6 miliardy českých korún,“ povedal prvý námestník.

Podľa Čižnára by v prípade prehry štát prišiel okrem týchto peňazí aj o sumu, ktorú predstavovali úroky z omeškania. Kauza tzv. Duckého zmenky, ktorú si na súdoch voči SPP uplatňoval jej súčasný majiteľ – švajčiarska obchodná spoločnosť GEN MAN VENTURES, je tak od septembra 2013 na súdoch uzavretá. Opäť platia staré rozsudky, takže plynári firme platiť nemusia.

Vanek totiž vtedy vzal späť staré mimoriadne dovolanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Ten ho v roku 2010 podal na podnet švajčiarskej firmy voči verdiktom súdov, ktoré nedali za pravdu požiadavkám zahraničnej firmy.

Podľa Vaneka existujú ďalšie prípady, v ktorých prokuratúru žalujú za veľké peniaze, proti čomu sa snaží brániť. „Snažíme sa účinne brániť aj v prípadoch, kde sú iné orgány štátu či samosprávy žalované, kde v prípade vysúdenia vysokých čiastok peňazí hrozí ich okamžitý odliv do daňových rajov,“ vyjadril sa Vanek.

Čižnár nastúpil do funkcie v lete 2013. Podľa jeho slov musel na prokuratúre urobiť poriadok. „Keby bolo všetko v poriadku, tak sa nemusia robiť personálne a organizačné zmeny,“ hovoril s tým, že musel tiež zasahovať do prípadov, ktoré ležali na prokuratúre dlho. „Neviem si predstaviť, ako sa môže na generálnej prokuratúre spis vybavovať tri roky. Neboli tak zložité, aby sa tu vybavovali tri roky a viac. Ja sa mám sťažovať na prieťahy na súde? Najprv si spravím poriadok doma,“ hovoril Čižnár.

Podľa jeho vyjadrenia nestihol po svojom príchode niektorých prokurátorov potrestať, keďže existujú presne stanovené lehoty, kedy sa môžu navrhovať disciplinárne konania a niektoré vypršali ešte pred Čižnárovým príchodom.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Generálna prokuratúra