Minister Čislák odvolal štyroch šéfov nemocníc

Pre koncesné zmluvy na dodávku stravy skončili vo funkciách riaditelia nemocníc v Banskej Bystrici, Trnave a Poprade. Ide o biznis približne za 81 miliónov eur, na ktorom sa podieľajú súkromné firmy. Zmluvy mali byť schválené vládou, tá ich však na stôl nedostala.

10.12.2014 16:35 , aktualizované: 11.12.2014 07:30
Viliam Čislák Foto: ,
Minister zdravotníctva Viliam Čislák odvolal riaditeľov nemocníc v Banskej Bystrici, Trnave, Poprade a Košiciach.
debata (114)

„Pre ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli tieto zmluvy neexistujú a za porušenie tohto zákona sú zodpovedné konkrétne osoby,“ povedal v stredu minister zdravotníctva Viliam Čislák, ktorý dal na žiadosť premiéra Roberta Fica zmluvy preskúmať. Každú nad 5 miliónov eur musí podľa zákona o rozpočtových pravidlách odobriť aj kabinet. Čislák nechcel hodnotiť, či zákazky sú predražené, alebo nie.

Čo bude teraz so zmluvami na dodávku jedla ďalej? Minister len stroho povedal, že je to otázka pre právnikov jednej aj druhej strany. Nepovedal ani to, či ich nemocnice vypovedia. Necháva to tiež na právnikov.

V Banskej Bystrici končí Vladimír Baláž, ktorý je poslancom parlamentu za Smer. V Trnave príde o funkciu Martin Tabaček a v Poprade Jozef Tekáč. Stravovací tender uskutočnila aj nemocnica v Trenčíne, tam však v lete riaditeľ odstúpil a je vypísaný konkurz na nového šéfa. Na najbližšom rokovaní vlády minister Čislák dá návrh aj na odvolanie vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka.

Porušenie zákona o verejnom obstarávaní pri zabezpečení upratovacích služieb znamená koniec aj pre riaditeľa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Ladislava Rosochu. Upratovanie urgentného príjmu malo stáť podľa denníka Korzár 600-tisíc eur.

Slovenský rozhlas v stredu večer informoval, že riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč odmieta odísť, pretože neporušil zákon. Podľa stanoviska nemocnice nie sú rozpočtovou organizáciou napojenou na štátny rozpočet, rozpočet obce alebo župy a ani príspevkovou organizáciou. Nemocnica je akciovou spoločnosťou. Riaditeľ tvrdí, že preto ani nemusela zmluvu schvaľovať vláda. Podľa právneho názoru ministerstva však aj pre nemocnicu v Poprade platí, že zmluvu si mala dať odobriť.

Prečítajte si glosu Martina Krnu Hlavy na podnose.

Zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami sú uzatvorené na desať rokov. Rátajú aj s rekonštrukciou vývarovní s tým, že ich nemocnice získajú po tomto období za symbolické euro. Sú však podozrenia, že súťaž bola formálna a vládnu pochybnosti, či sa externý dodávateľ stravy vôbec oplatí. Nemocnice vysúťažené zmluvy obhajujú a hovoria o opodstatnenosti dohodnutých cien. Upozornili tiež na nevyhovujúce hygienické podmienky a zastarané zariadenia vývarovní. Minister Čislák však nechcel hodnotiť výhodnosť zmlúv. „Tieto analýzy ešte nemáme,“ poznamenal.

Pre Nemocnicu Poprad, Fakultnú nemocnicu v Trnave a Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Banskej Bystrici je dodávateľom firma DORA Gastro Slovakia.

S Fakultnou nemocnicou Trenčín uzatvorila zmluvu eseročka Hospital Catering Solutions (HCS). Jej spoločníkmi sú František Mészáros a firma KANEBO so sídlom v Luxembursku. Za HCS podpisoval zmluvu Peter Bittó, ktorý je predsedom predstavenstva Dora Gastro Slovakia.

Spoločnosť HCS tvrdí, že si Bittóa najala ako prevádzkového manažéra a odborníka. Zmluvu s nemocnicou v Trenčíne podpisoval na základe plnej moci od konateľa spoločnosti. Za klamlivé označila informácie, že nemocnici stúpli náklady na stravovanie. Takýto dojem mohol vzniknúť nesprávnym porovnávaním položiek. „Sme presvedčení, že náklady nemocnice sú približne na úrovni nákladov pred prevzatím prevádzky s tým, že po dokončení celej rekonštrukcie a po zavedení moderného tabletového systému slúžiaceho na distribúciu jedál pre pacientov na oddelenia prevezme HCS ďalšiu časť nákladov nemocnice," povedal konateľ spoločnosti František Mészáros.

Podľa spoločnosti DORA Gastro Slovakia bolo jej meno v médiách zásadne poškodené. „Považujeme za potrebné upozorniť na výsledok našej práce v Nemocnici Poprad, pričom rovnaké, respektíve podobné výsledky dosiahneme aj po dokončení rekonštrukcií v nemocniciach v Trnave a Banskej Bystrici. Všetky tieto stravovacie zariadenia sme preberali v havarijnom stave,“ uvádza sa v stanovisku firmy.

Nemocnica Poprad argumentovala, že keby neinvestovala do jedálne, náklady by boli za desať rokov 11,5 mil. eur. Podľa vysúťaženej zmluvy budú náklady 14,1 mil. eur pri celkovej investícii do modernizácie za 2,7 mil. eur, ktoré poskytne DORA Gastro Slovakia. Ekonomická výhodnosť pre nemocnicu je tak podľa jej stanoviska 100-tisíc eur.

Banskobystrická nemocnica uviedla, že cena za dodanie služby firmou DORA Gastro Slovakia je porovnateľná s cenou varenia vo vlastnej réžii. Pripomenula, že v čase, keď si službu zabezpečovala sama, bola v nej len cena surovín a prevádzkové náklady prípravy jedál. Neboli v nej zahrnuté náklady na investície a správnu réžiu.

S informáciou, že štyri nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom jedální za desať rokov 81 miliónov eur vrátane DPH, prišiel denník Sme.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Vilaim Čislák #riaditelia nemocníc #vedúci služobného úradu