Ustráži RTVS prenosy z omší pred referendom?

Prenikne kampaň za referendum o ochrane rodiny z kostolov aj do RTVS? Katolícki biskupi už avizovali, že agitáciu zaň budú robiť aj počas omší. Problémom je, že verejnoprávne médium pravidelne dáva v nedeľu priestor katolíckej či evanjelickej cirkvi, keď naživo vysiela prenosy z ich bohoslužieb.

10.12.2014 20:00 , aktualizované: 11.12.2014 07:00
RTVS Foto: ,
Prenosy z omší vysiela aj Slovenská televízia.
debata (64)

A tie pôjdu aj v čase kampane. Akúkoľvek reklamu za hlasovanie RTVS nemôže pustiť do éteru. S Konferenciou biskupov Slovenska sa preto musí dohodnúť, čo v kostoloch počas prenosu nemôže odznieť.

Kňazi však nemusia robiť reklamu referendu priamymi výzvami. Môžu to urobiť aj cez skryté odkazy o ochrane rodiny. RTVS by mala zamedziť aj takémuto ovplyvňovaniu.

Nepriame náznaky o ohrození tradičnej rodiny už pritom zazneli uplynulú nedeľu v Slovenskom rozhlase. Ten naživo odvysielal katolícku bohoslužbu z Kostola Svätej rodiny v Bratislave. Kňaz počas kázne apeloval na rodiny, aby sa nevzdávali viery. „Zoči voči pevnej viere je totiž nanucovanie akýchkoľvek kultúrnych postojov, ktoré oslabujú rodinu a manželstvo, bezmocné,“ zaznelo v kázni.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Najvyšší čas.

Verejnoprávne médium tvrdí, že pred referendom budú mať pripravené pravidlá vysielania rovnako, ako pred každými inými voľbami. Na minulotýždňovom stretnutí o nich vedenie televízie informovalo generálneho biskupa evanjelickej cirkvi Miloša Klátika. „Takisto plánujeme aj rokovanie s Konferenciou biskupov Slovenska, vo väzbe na tému plánovaného referenda a vysielania,“ povedala hovorkyňa Dominka Šulková. Šulková spresnila, že pravidlá vysielania po dokončení bude ešte schvaľovať Rada RTVS.

Kontroverzné referendum s tromi otázkami, ktoré bude 7. februára, rozdelilo spoločnosť. Otázky v ňom sa totiž týkajú aj práv menšín. Väčšina sa tak v hlasovaní bude môcť rozhodnúť, že im viac práv nedá. Viacerí ústavní právnici sa pre Pravdu vyjadrili, že takéto hlasovanie sa nikdy konať nemalo. Aj preto bude každá informácia či vyjadrenie na túto tému vnímané oveľa pozornejšie.

Katolícki biskupi považujú právo vyjadriť svoje postoje k téme rodiny a manželstva vo verejnoprávnych médiách za prejav náboženskej slobody. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara zdôraznil, že cirkev sa pred uskutočnením referenda nemôže vyhýbať všetkým slovám o rodine. „Katolícka cirkev má v zmysle svojej náuky vzhľadom na vieru a mravy jasný a všeobecne známy pohľad na rodinu a manželstvo,“ zdôvodnil Kramara. O tom, akým spôsobom biskupi podporia referendum, podľa neho ešte nerokovali. Kramara dodal, že z rovnakého dôvodu sa nekonali s RTVS zatiaľ žiadne rokovania.

Evanjelická cirkev bola v otázke prípadnej podpory doteraz zdržanlivá. Biskupi sa nakoniec rozhodli, že veriacim odporučia, aby sa na ňom zúčastnili. „Zbor biskupov evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku na svojom poslednom zasadnutí odporučil, aby sa veriaci našej cirkvi zúčastnili na februárovom referende a vyjadrili v ňom svoj kresťanský postoj,“ odpovedala stručne hovorkyňa Edita Škodová. To, akým spôsobom bude odporúčanie odkomunikované veriacim, je podľa nej na rozhodnutí príslušných duchovných.

Podľa Martina Macka z Iniciatívy Inakosť, ktorá zastupuje práva LGBTI ľudí, by mali priame prenosy bohoslužieb pred konaním referenda posudzovať odborníci. V prípade, ak by sa vyskytla pochybnosť, či ide o otvorenú alebo skrytú kampaň k referendu, mali by z toho vyvodiť dôsledky. „My sa napríklad v rámci vyváženosti názorov už dlhodobo, no zatiaľ neúspešne snažíme, aby bola do programovej štruktúry zaradená aj relácia o LGBTI menšine,“ podotkol Macko.

Odborník na reklamu Igor Brossmann skonštatoval, že vysielateľ, v tomto prípade RTVS, je vždy zodpovedný za obsah vysielania. Podľa neho je však ťažké jednoznačne odpovedať na otázku, ako by mala televízia postupovať, aby nepodporovala napríklad skrytú kampaň v bohoslužbách. „Práve preto, že sú to náznaky, je veľmi ťažké definovať, či ide o reklamu. Skôr si myslím, že nie. Právne podľa mňa nič neporušujú. A eticky? Tam som tak pol na pol,“ povedal. Podľa Brossmanna je právom každého poslucháča sťažovať sa na čokoľvek, ale je na Rade pre vysielanie a retransmisiu, aby vyhodnotila, či ide o opodstatnenú sťažnosť.

Ak by televízia prestala vysielať bohoslužby do konania referenda, podľa Brossmanna by to mohlo spôsobiť veľkú vlnu nevôle. „A potom by diskusia o tom urobila referendu paradoxne oveľa väčšiu reklamu,“ uzavrel.

Počet katolíckych bohoslužieb, ktoré sa televízia chystá odvysielať do konca roka, Šulková neuviedla. Odôvodnila to tým, že ich počet nie je aktuálne uzatvorený. Nespresnila ani počet omší, ktoré odvysiela v budúcom roku. Počas tohto roka bolo v televíznom vysielaní odvysielaných 15 priamych prenosov rímskokatolíckych bohoslužieb na Slovensku a 7 priamych prenosov zo zahraničia. Rozhlas naživo odvysielal 40 prenosov katolíckych omší.

RTVS v tomto roku odvysielala osem prenosov z evanjelických Služieb Božích. Generálny biskup Miloš Klátik na stretnutí s vedením televízie 2. decembra tohto roka podľa Škodovej požiadal o rovnaký počet prenosov pri príležitosti významných evanjelických sviatkov aj na budúci rok.

Predmetom referenda nemôžu byť ľudské práva. Ústavný súd aj napriek tomu tri otázky do hlasovanie odobril. Prvá sa bude pýtať ľudí na to, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nazýval len zväzok muža a ženy. Druhá podporuje zákaz adoptovať si deti pre páry rovnakého pohlavia. Posledná otázka dáva rodičom možnosť odmietnuť účasť dieťaťa v škole na hodinách, kde sa učí o sexuálnej výchove a eutanázii.

Referendum o rodine žiadala vypísať Aliancia za rodinu, ktorá na jeho podporu vyzbierala zhruba 400-tisíc podpisov.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #médiá #RTVS #KBS #referendum o rodine