Beblavý chce z predaja Slovak Telekomu oddlžiť samosprávy

Znížiť dlhy miest a obcí z peňazí získaných z privatizácie Slovak Telekomu navrhuje v novele zákona o finančnej pomoci obciam nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Diskusiou k návrhu otvoria poslanci 11. deň 44. schôdze parlamentu.

11.12.2014 07:14
Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý
debata (27)

Opozičný zákonodarca chce rovnako umožniť, aby štát miestnym samosprávam prispel financiami na spätné odkúpenie majetkových podielov firiem so zásadným významom pre danú obec, ktoré v minulosti privatizovali a ukázalo sa to ako neúčelné. Ide o podniky, ktoré sa zaoberajú odpadom, dopravou či teplom. Program má byť otvorený pre všetky obce a mestá na Slovensku ako aj pre mestské časti v Bratislave a Košiciach.

Štát by mal v oboch prípadoch poskytnúť návratnú finančnú výpomoc za podmienky, že obec priloží na rovnaký účel rovnaký objem peňazí. „Inými slovami, ak by obec získala na zníženie dlhu od štátu 500-tisíc eur, musela by sama prispieť tiež 500 tis. eur a dlh znížiť o jeden mil. eur. Podobný princíp sa má uplatňovať aj pri spätnom odkúpení podielov a akcií. Po splnení podmienky znížiť dlh následne vláda rozhodne o odpustení návratnej finančnej výpomoci,“ vysvetľuje Beblavý.

Pomoc obciam, ktoré si budú môcť vybrať, či chcú znížiť dlh alebo odkúpiť sprivatizované firmy, navrhuje podpredseda Siete financovať z príjmov z privatizácie 49-percentnej majetkovej účasti štátu a Fondu národného majetku SR v obchodnej spoločnosti Slovak Telekom, a. s., ktorú už vláda schválila. Odhady hovoria, že za predaj Telekomu môže štát získať do jednej miliardy eur. „Navrhujeme, aby bola polovica z tejto sumy použitá práve na pomoc samosprávam,“ konštatuje Beblavý.

Poslancom zostáva prerokovať dvadsiatku bodov z celkových 134, ktoré sú na programe 44. schôdze. Popoludní zákonodarcov čaká obligátna štvrtková hodina otázok a aj interpelácie na členov vlády.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #poslanci #parlament #obce #Miroslav Beblavý