Cirkev môže tvrdiť, že hlása svoju tézu

Zmienky o tradičnej rodine v priamych prenosoch katolíckych bohoslužieb sa dajú považovať za skrytú reklamu referenda o rodine. Bude to však veľmi ťažké dokázať. Cirkev totiž môže tvrdiť, že nejde o kampaň, ale len o prezentovanie ich cirkevnej náuky. Mediálny odborník Samuel Brečka však zdôraznil, že za obsah živého vysielania a vyváženosť názorov vždy zodpovedá verejnoprávne médium.

11.12.2014 12:00
cirkev, kostol, kňazi, katolíci Foto: ,
Analytik považuje zmienky o tradičnej rodine v prenosoch katolíckych omší za skrytú reklamu pre referendum.
debata (68)

Čo si myslíte o tom, keď na bohoslužbách vo verejnoprávnom médiu odznejú narážky, ktoré sa môžu týkať aj referenda?

To je jednoducho neprípustné. Samozrejme, vysielanie bohoslužieb je prípustné, lebo to sú pravidelné plánované rozhlasové prenosy. Ale dramaturg musí predsa vopred vedieť, o čom tam bude reč. Ak by tam boli nejaké takéto veci, musí povedať, nehnevajte sa, my sme verejnoprávna televízia, musíme zastávať vyvážené názory, a to sa týka aj týchto priamych prenosov. Televízia sa nemôže tváriť tak, že nech si tam každý povie, čo chce, lebo je to priamy prenos a ona to nemôže odkontrolovať.

RTVS ubezpečila, že pripraví pravidlá v súvislosti s vyhlásením referenda. Stačí to?

Ak by RTVS povedala, že bohoslužby sa nebudú vysielať trebárs do uskutočnenia referenda, zaváňalo by to trochu cenzúrou. V každom prípade by mali do toho nejakým spôsobom zasiahnuť. Keď nie, hocikto môže dať podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu a povedať, že RTVS porušila minimálne pravidlá vyváženosti a objektívnosti a zásady, ktoré má dodržiavať. Dá sa to prirovnať aj k vystúpeniu prezidenta Miloša Zemana v Čechách. Ako dopadol český rozhlas? Napriek tomu, že nebolo možné technicky vyriešiť a zastaviť to, čo Zeman rozprával, dostal pokutu.

Kňazi nemusia priamo vyzývať na podporu. Nedajú sa aj zmienky o rodine považovať za skrytú referendovú reklamu?

Áno, v každom prípade. Tomuto by sa bolo treba vyhnúť. Rada pre vysielanie a retransmisiu by mala na toto dozerať a ak príde podnet, musí to riešiť.

Nebude problém dokázať, že išlo o kampaň na podporu referenda?

Bude to veľmi ťažké dokazovať, pretože to je predsa základná téza katolíckej cirkvi. Cirkev môže tvrdiť, že nerobí nič iné, len hlása svoju tézu o ochrane rodiny a nie je to žiadna momentálna kampaň, ale jej dlhodobá ideologická línia, ktorá nemá s referendom nič spoločné. Nie je to také jednoduché. Tam by aj Rada mala problémy, aby to nejakým spôsobom dokázala. Cirkev nemusí ani slovom na bohoslužbe spomenúť referendum, aj keď pôjde o jeho podporu.

Nebolo by teda lepšie, ak by RTVS priame prenosy bohoslužieb predsa len dočasne pozastavila?

Bude to problém, takýchto prípadov v ideologických veciach je pochopiteľne viac. Jedna možnosť verejnoprávneho vysielateľa, ako sa s tým vysporiadať, môže byť tá, že pripraví nejakú diskusnú reláciu, v ktorej zaznejú aj také, aj také hlasy. Ale k priamemu stopnutiu zo strany televízie som skeptický. Podľa mňa tie prenosy nestopnú.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #médiá #RTVS #vysielanie #katolícka cirkev #omša #Aliancia za rodinu #referendum o rodine