Počiatek ostáva ministrom, opozícii sa ho nepodarilo odvolať

Minister dopravy Ján Počiatek zostáva na svojom poste. Opozícii sa na mimoriadnej schôdzi parlamentu podľa očakávania nepodarilo ministra odvolať. Za vyslovenie nedôvery Počiatkovi pre sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami hlasovalo 46 poslancov, proti bolo 74 zákonodarcov.

12.12.2014 08:29 , aktualizované: 20:33
Ján Počiatek Foto: ,
Minister dopravy Ján Počiatek počas prejavu v parlamente.
debata (136)

Minister dopravy Ján Počiatek zostáva na svojom poste. Opozícii sa na mimoriadnej schôdzi parlamentu podľa očakávania nepodarilo ministra odvolať. Za vyslovenie nedôvery Počiatkovi pre sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami hlasovalo 46 poslancov, proti bolo 74 zákonodarcov. Po skončení mimoriadnej 45. schôdze sa poslanci rozišli pred vianočnými sviatkami domov. Najbližšie sa do parlamentu vrátia až koncom januára budúceho roka.

Mimoriadnu schôdzu parlamentu iniciovalo KDH na základe podpisov 46 opozičných poslancov. Do rozpravy sa prihlásilo vyše dvadsať poslancov. Opozícia počas desaťhodinovej diskusie kritizovala tender ako účelový a predražený. Mala výhrady aj k tomu, že na konci vlastníckeho reťazca za firmou Paywell, a.s., ktorá zákazku získala, je schránková firma na Cypre. Paywell vznikol vlani v októbri deň pred lehotou na podávanie prihlášok do súťaže a referencie na overovanie mýta cez palivové karty mu poskytla firma Fleetpay, a.s., ktorá túto službu zabezpečovala od roku 2010 bez súťaže.

Paywell v súťaži uspel s návrhom provízie na úrovni pôvodne 6,75 %, vrátane dane z pridanej hodnoty, z objemu platieb mýta palivovými kartami. Neskôr sa dodatkom k zmluve znížila na 6,15 percenta. Firma Kedros, a.s. navrhla odplatu s podielom 6,92 %. Do tendra sa prihlásili ešte ďalšie dve firmy, no pre nesplnenie podmienok boli vylúčené. Fleetpay poskytoval túto službu najprv za odplatu 6,72 percenta a neskôr za 6,22 percenta.

Celková konečná hodnota zákazky na osem rokov, ktorá môže byť predĺžená o päť rokov, podľa NDS nepresiahne pôvodnú predpokladanú cenu 135,5 mil. eur bez dane. Na konci štruktúry vlastníkov firiem Paywell, Cromwell, a.s. a SVK Distribution, a.s., ktoré sídlia na rovnakej adrese v Bratislave, je firma EVOCK Limited v Nikózii na Cypre. Je registrovaná na tej istej adrese s ďalšími firmami, ktoré patria, resp. majú blízko k finančnej skupine J&T. K vlastníctvu cyperskej firmy sa prihlásil majiteľ Cromwellu Petr Sucharda.

Počiatek: Tender nebol nikomu šitý na mieru

Minister dopravy Ján Počiatek považuje obvinenie opozície za účelové konštrukcie nepodložené žiadnymi faktami. Tvrdí, že súťaž nebola šitá na mieru nikomu, lebo banky potvrdili, že sa mohli v tendri zúčastniť, ale systém na overovanie platieb mýta palivovými kartami je iný ako v prípade platobných kariet.

Priebeh tendra NDS minister dopravy opakovane obhajoval ako štandardný a bez jedinej námietky. "Podmienky umožňovali účasť v súťaži mnohým spoločnostiam z celej Európskej únie ako aj z celého sveta. Preto sú argumenty predstaviteľov opozície o účelových kritériách predmetnej súťaže nepravdivé. Tým je rovnako absurdné a nenáležité spochybňovať výsledok súťaže,“ uviedol Počiatek. Pripomenul, že iniciatívne oslovil Úrad pre verejné obstarávanie, aby skontroloval túto súťaž a zaujal k nej stanovisko.

Minister obrany Martin Glváč a minister dopravy... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Ján Počiatek, Martin Glváč, parlament Minister obrany Martin Glváč a minister dopravy Ján Počiatek počas parlamentnej rozpravy.

Minister dopravy vyčítal opozícii, že keď bola naposledy vo vláde, o probléme v súvislosti s overovaním mýta palivovými kartami v minulosti vedela, ale nekonala. „Napriek tomu, že ste o probléme vedeli, bývalá vláda v tejto veci dostatočne nekonala a tento prípad ani nevyriešila,“ povedal Počiatek.

Lipšic: Centrum nášho stavebníctva je na Cypre

Centrom slovenského stavebníctva je podľa nezaradeného poslanca parlamentu Daniela Lipšica cyperská Nikózia. Na rovnakej adrese a v tej istej kancelárii tam podľa neho sídlia majitelia viacerých dodávateľov v rezorte dopravy. „Končí sa tam stopa troch kľúčových dodávateľov v rezorte dopravy, ktorí dohromady zarobia a čiastočne už aj zarobili vyše 1,5 mld. eur. Ministerstvo dopravy by malo zvážiť otvorenie vysunutého pracoviska rezortu v tejto budove,“ povedal Lipšic s tým, že vedľajšia kancelária je ešte možno voľná.

Opozičný poslanec počas rozpravy položil k Počiatkovi symbolickú schránku, keby na ministerstve chceli otvorené pracovisko v Nikózii. Lipšic sa Počiatka spýtal, či na týchto zákazkách skutočne zarábajú Cyperčania a Novozélanďania, ktorým sa zapáčilo podnikateľské prostredie na Slovensku vytvorené stranou Smer alebo sú to Slováci, ktorí sa nemôžu priznať k podielom v týchto firmách.

„Pretože pre vás a premiéra Fica by to bolo úplne zničujúce. Obávam sa, že odpoveď na túto otázku nepoznám len ja, poznáte ju, pán minister, aj vy, poznajú ju všetci vaši poslanci,“ vyhlásil Lipšic. Myslí si, že teraz prišiel čas, aby Počiatek dostal už červenú kartu, lebo žltú už dostal počas prvej Ficovej vlády za návštevu jachty J&T v Monaku.

Líder strany Nova považuje obchod s Paywellom za obrovskú mieru drzosti. Spýtal sa, či dá rezort dopravy päťpercentnú zľavu kamionistom, ak budú využívať platobné a nie palivové karty. „Rezort nepríde ani o euro, ale firma Paywell príde o svoje provízie. A to, myslím si, nikdy nedopustíte. Považujem tento tender za megadrzosť, ale aj megazlodejinu,“ uviedol Lipšic. Zároveň zaželal krajine, aby sa čím skôr zbavila vlády, ktorá „okráda na každom jednom tendri normálnych, bežných a priemerných ľudí“.

Vláda podľa Kaliňáka za ministrom stojí

Minister vnútra Robert Kaliňák počas vystúpenia v parlamente vyhlásil, že vláda nesúhlasí s návrhom opozície na odvolanie ministra dopravy Jána Počiatka a jej dôvody považuje za zavádzajúce a za snahu o politikárčenie. Verejné obstarávanie na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami bolo podľa vlády transparentné, legitímne a bez jedinej námietky k súťažným podkladom. "Argumenty predstaviteľov opozície o účelových kritériách sú nepravdivé. Takže je rovnako nenáležité spochybňovať výsledok súťaže ako celok,“ vyhlásil Kaliňák.

Sprava: Premiér Robert Fico, minister vnútra... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Ján Počiatek, Smer, odvolávanie Sprava: Premiér Robert Fico, minister vnútra Robert Kaliňák, minister kultúry Marek Maďarič a minister dopravy Ján Počiatek v parlamente počas schôdze, ktorej jediným bodom programu je odvolávania ministra dopravy.

Vyhlásenie spomínanej súťaže bolo jednou z podmienok Európskej komisie na ukončenie konania proti Slovensku v spojitosti s iným tendrom Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. na zabezpečenie komplexnej služby elektronického výberu mýta. Európska komisia vysvetlenie a prijaté opatrenia SR prijala a konanie na jar tohto roku zastavila.

Súťažné podklady pre zabezpečovanie platieb mýta cez palivové karty podľa ministra vnútra neboli diskriminačné a nezvýhodňovali ani jediného, resp. obmedzený počet uchádzačov. "Podmienkou pre záujemcov bolo preukázať predchádzajúcu skúsenosť s účtovaním palivových alebo obdobných kariet. Viaceré banky verejne potvrdili, že sa mohli zúčastniť súťaže, čo samo osebe potvrdzuje, že verejné obstarávanie nebolo diskriminačné,“ povedal Kaliňák.

Jediným kritériom na vyhodnotenie súťaže pritom bola najnižšia cena ako percentuálny podiel z každej spracovanej autorizovanej transakcie palivovou kartou, ktorou bolo uhradené mýto. "Vzhľadom na skutočnosť, že vo všeobecnosti nie je možné platiť za služby na jednom predajnom mieste na jednom termináli platobnou a palivovou kartou, poskytovateľ služby musí vybudovať nové zúčtovacie centrum pre overovanie platieb palivovými kartami a zabezpečiť obchodno-zmluvné vzťahy s vydavateľmi palivových kariet, vrátane prepojenia s ich zúčtovacími centrami,“ dodal Kaliňák.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #parlament #odvolávanie