Súdy porušujú zákon pre nedostatok peňazí

Donedávna bojovali za decembrové výplaty a koncoročné odmeny, dnes im chýbajú stravné lístky. Aby ich mohli súdy pre svojich zamestnancov zabezpečiť, dostali sa do zložitej situácie.

12.12.2014 09:00
ministerstvo spravodlivosti Foto: ,
O kritickej situácií na súdoch ministerstvo spravodlivosti vie, no bez navýšenia rozpočtu od rezortu financií ju vyriešiť nedokáže.
debata (7)

Museli porušiť zákon. O kritickej situácií ministerstvo spravodlivosti vie, no bez navýšenia rozpočtu od rezortu financií ju vyriešiť nedokáže.

Na problém so stravnými lístkami denník Pravda upozornil pracovník Okresného súdu vo Veľkom Krtíši. Podľa neho 42 ľudí u nich nemá decembrové stravenky, na ktoré majú právo zo zákona. Vždy si ich preberajú prvý deň v mesiaci. „Zamestnanci nedostali stravné lístky z toho dôvodu, že okresný súd nemal finančné prostriedky na bežnú prevádzku,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná. Dodávateľ lístkov im preto odmietol poskytnúť poukážky, kým neuhradia novembrové dlhy vo výške 2 890 eur.

Vedenie súdu požiadalo o doplnenie chýbajúcej sumy rezort spravodlivosti. Ten sumu včera do rozpočtu okresného súdu uvoľnil z nevyhnutnej rezervy na havarijné stavy. Do pondelka by tak mali zamestnanci stravné lístky dostať. Otázne stále zostáva, z čoho budú uhradené decembrové faktúry.

Podobný stav je na všetkých súdoch. Ich rozpočet nedokáže pokryť náklady na decembrové stravné lístky pre zamestnancov. Vedenia súdov sa tak ocitli v začarovanom kruhu, ak dodržia jeden zákon, sú nútení obísť druhý. Stravné lístky na december objednali bez toho, aby na ne mali vopred vyčlenené financie. Čakajú, kým im rezort poskytne potrebné prostriedky. Tým však porušili zákon o finančnej kontrole, ktorý takýto postup nepovoľuje. Naopak, keby stravné lístky svojim zamestnancom neposkytli, nedodržali by povinnosť, ktorá im vyplýva zo Zákonníka práce. Rovnako by im hrozili aj pokuty za porušenie zmlúv so stravovacími spoločnosťami.

Rezort spravodlivosti o probléme vie. „Sme si vedomí toho, že táto situácia privádza jednotlivé organizácie k porušovaniu zákona o finančnej kontrole, ale vzhľadom na stav rozpočtu rezortu ju nedokážeme ovplyvniť. Rovnaká situácia je aj na samotnom ministerstve,“ reagovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. Podľa nej rezort na nedostatok peňazí ministerstvo financií neraz upozorňoval. I keď minister financií Peter Kažimír pred vyše týždňom uvoľnil milión eur na platy a odmeny úradníkov justície, na neuhradené záväzky rezortu spravodlivosti peniaze neposkytol. K včerajšiemu dňu sú tak podľa Donevovej v mínuse 7 miliónov eur. „Ministerstvo spravodlivosti nerieši len úhradu stravných lístkov, ale aj úhradu všetkých záväzkov rezortu,“ dodáva hovorkyňa.

Na otázku, či rezort financií uvoľní pre Borecovo ministerstvo ďalšie prostriedky na záväzky súdov, tlačový odbor jasnú odpoveď neposkytol. Podľa hovorkyne Alexandry Gogovej o uvoľnení prostriedkov na ďalšie oblasti sa rokuje.

Predsedníčka Odborového zväzu justície SR Marta Božková hovorí, že za vzniknutú situáciu môže ministerstvo financií. „Nakoľko nám rezort financií neposkytol dostatočný rozpočet na rok 2014, o čo sme opakovane my aj ministerstvo spravodlivosti žiadali, musia súdy konať tak, ako konajú,“ reagovala Božková.

Aj Donevová tvrdí, že stav, v akom sa ministerstvo aj súdy nachádzajú, je výsledkom neúspešných rokovaní o navýšení tohtoročného rozpočtu s rezortom financií. Jediným pozitívnym krokom bolo, že dostali peniaze na decembrové výplaty a odmeny takmer pre 5-tisíc súdnych úradníkov. Tie už nabehli na ich osobné účty. Problém s neuhradenými odmenami registrujú len úradníci na Okresnom súde v Rožňave. „Výplaty sme už dostali, ale na odmeny stále čakáme. Údajne už nejaké prišli, ale nikto nevie, v akej výške a kedy ich dostaneme,“ povedala jedna z pracovníčok. Podľa hovorkyne Krajského súdu v Košiciach Marcely Gálovej ide o administratívne zdržanie a najneskôr v pondelok budú mať zamestnanci koncoročné odmeny na osobných účtoch.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #súdy #stravné lístky