Z hovorkyne župy šéfka knižnice?

Knihovníci Slovenska žiadajú, aby bolo prešetrené výberové konanie na riaditeľa Verejnej knižnica Jána Bocatia v Košiciach a aby víťaz výberového konania, ktorého odporúča výberová komisia, nebol na zastupiteľstve Košického samosprávneho kraja 15. decembra schválený do funkcie. Konkurz vyhrala Soňa Jakešová, hovorkyňa košickej župy.

12.12.2014 09:25
debata (2)

Na podporu svojej žiadosti vyhlásili petíciu na internetovej stránke www.petície.com. „Vyslovujeme podozrenie, že konkurz na riaditeľa Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach bol zmanipulovaný a bol pripravený pre pani Jakešovú,“ tvrdia petičiari.

Meno Jakešovej ako novej riaditeľky podľa petičiarov rezonovalo medzi knihovníkmi už pred vyhlásením konkurzu. Na rozdiel od predchádzajúcich oznámení o konkurzoch do iných kultúrnych inštitúcií kraja bola teraz podmienkou na to, aby sa mohol niekto uchádzať o pozíciu riaditeľa, iba prax v kultúre, resp. dobrovoľná angažovanosť v kultúre. V každom z predchádzajúcich oznámení bola podmienka minimálne tri roky praxe v oblasti kultúry a všeobecný kultúrny rozhľad so zreteľom na danú odbornosť.

Petičiarom sa nepozdáva ani zloženie výberovej komisie. Väčšina jej členov boli zamestnanci VÚC, v konkurze tak zvíťazila ich kolegyňa.

Na výberovom konaní sa zúčastnilo šesť záujemcov, z toho dve kandidátky s celoslovenským až medzinárodným knihovníckym renomé, dlhou praxou (min. 15 rokov) v knihovníctve.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #konkurz #knižnice #hovorca