Spoločnosť Sodexo dáva ruky preč od kauzy nemocníc

Spoločnosť Sodexo sa dištancovala od kauzy na dodávku jedál pre nemocnice v Trnave, Trenčíne, Banskej Bystrici a Poprade. Priznala však, že dala záruku za víťaza stravovacieho tendra, ak by nebol schopný plniť si svoje záväzky.

13.12.2014 12:10
Nemocnica Foto:
Pre zmluvy na dodávku jedál už skončili riaditelia štyroch nemocníc a na najbližšom rokovaní vláda odvolá aj Senčáka z funkcie na ministerstve. /Ilustračné foto/
debata (8)

Sodexo sa v kauze ocitlo pre podozrenia, že ono samo malo jedlá pre nemocnice poskytovať a víťazi tendra firmy DORA Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions sú len sprostredkovateľmi.

„Nie je to pravda. Ani prostredníctvom našich zamestnancov, ani žiadnym iným spôsobom sme neposkytovali ani neposkytujeme žiadne služby ako výsledok uvedených tendrov. Jediné, čo Sodexo poskytlo, bolo formálne odporúčanie a záruku, ktorej princípom bolo, že v prípade neschopnosti víťaza plniť si svoje záväzky musíme za tieto záväzky ručiť,“ uviedla v stanovisku pre Pravdu spoločnosť Sodexo. Podľa nej víťaz tendra bol jasne schopný poskytovať dané služby bez akejkoľvek pomoci a „preto sme sa úplne stiahli“.

Spoločnosť tiež povedala, že neposkytovala ani aktuálne neposkytuje žiadne stravovacie služby v nemocniciach na Slovensku. Rovnako neposkytuje stravovacie služby ani pre firmy z daného tendra.

Pochybnosti o spoločnosti Sodexo umocnila aj skutočnosť, že vedúci služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martin Senčák pôsobil od roku 2010 až do apríla 2012 v tejto firme ako riaditeľ obchodu. Senčák totiž na ministerstve dával súhlas nemocniciam na uskutočnenie výberového konania na uzatvorenie koncesných zmlúv na dodávku jedál. Ocitol sa tak v podozrení, že je v konflikte záujmov. Senčák to odmietol. Pre RTVS povedal, že nemal informácie, že by sa Sodexo uchádzalo o zákazku a že tam od apríla 2012 nepracuje. Sodexo v piatok odkázalo, že so Senčákom neudržiava žiadne pracovné kontakty a vzťahy.

Pre zmluvy na dodávku jedál už skončili riaditelia spomínaných nemocníc a na najbližšom rokovaní vláda odvolá aj Senčáka z funkcie na ministerstve.

Minister zdravotníctva koniec riaditeľov, ako aj Senčáka zdôvodnil porušením zákona o rozpočtových pravidlách. Hovorí, že každú zmluvu nad 5 miliónov eur musí schváliť vláda, čo sa nestalo. Výsledkom stravovacieho tendra je biznis približne za 81 miliónov eur, ktorý mal trvať desať rokov.

Opozícia má pochybnosti, či sú koncesné zmluvy pre nemocnice výhodné. Na mimoriadnom rokovaní sa preto podľa agentúry Sita zdravotnícky výbor včera dohodol, že od ministra Čisláka dostane ďalšie informácie. Má predložiť správu o tom, ktoré nemocnice majú podpísané koncesie na dodávku stravy, a porovnanie štruktúry cien jedál v nemocniciach. Rovnako predostrie informáciu o právnych možnostiach, ako vypovedať koncesné zmluvy v štyroch nemocniciach.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Sodexo #dodávka jedál