Ľudia sa poriadku v poplatkoch u lekárov tak skoro nedočkajú

Z veľkej zmeny v poplatkoch v ambulanciách zostalo len torzo. Pôvodný zámer ministerstva zdravotníctva, že im dá jasné pravidlá, skončil len pri piatich položkách. Lekári pritom podľa štatistík žúp vyberajú až 180 druhov poplatkov a výška úhrady je v každej ambulancii iná.

14.12.2014 10:00
Röntgen, kĺby, vyšetrenie, diagnóza,... Foto:
Lekári podľa štatistík žúp vyberajú až 180 druhov poplatkov a výška úhrady je v každej ambulancii iná. /Ilustračné foto/
debata (34)

Niekde napríklad za potvrdenie pre autoškoly pýtajú 10, inde 30 eur. Pacienti majú z toho chaos. Ministerstvo preto uvažovalo, že kontrolu nad cenami dá do rúk krajom. Nestalo sa tak.

Zmeny v zákone o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktoré sa týkajú poplatkov, rezort zdravotníctva predstavil ešte v septembri. Kľúčovú úlohu mali zohrať samosprávne kraje. Tie mali dostať novú kompetenciu – schvaľovať všetky cenníky. Takto by mohli regulovať veľké rozdiely v úhradách v ambulanciách.

Od septembra prešla novela zákona pripomienkovaním a je v parlamente v druhom čítaní. Už nie je veľká šanca, že sa v nej niečo zmení. Nová kompetencia pre župy je po úpravách okresaná. Kraje budú schvaľovať len zoznam výkonov, ktoré si lekár spoplatní. O cenách nie je ani reč. Novela by mala byť účinná od marca budúceho roka.

Oproti súčasnému stavu sa pre pacienta zmení to, že nebude musieť platiť za päť výkonov, za ktoré v súčasnosti lekári vyberajú peniaze. Napríklad dve eurá za recept či 10, 15, v niektorých prípadoch aj 50 eur za vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu. Za injekciu či zavedenie infúzie od 3 až do 5 eur, za zhotovenie obrazovej dokumentácie (DVD, CD) 3 až 5 eur.

Pacienti však budú pravdepodobne naďalej platiť za Wi-Fi, vodu či klimatizáciu v čakárni alebo nabitie mobilu.

Ministerstvo zdravotníctva dnes tvrdí, že nikdy nehovorilo, že bude určovať výšku cien. Ak by to urobilo, podľa hovorkyne Martiny Šoltésovej by došlo k rozporu so zákonom o cenách. „Zároveň nepovažujeme za optimálne riešenie, aby sa stanovil cenový strop, ten si musia poskytovatelia určiť sami,“ povedala Šoltésová. Novela by mala byť účinná od marca budúceho roka.

V praxi to bude fungovať tak, že lekár si vytvorí zoznam výkonov, ktoré chce spoplatniť, a pošle ho župe. Tá ho skontroluje. Ceny si bude určovať lekár sám a môžu byť iné aj zo dňa na deň.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor si pôvodný návrh s cenníkmi na rozdiel od ministerstva pamätá. To, že o nich nebudú rozhodovať samosprávy, považuje za pozitívnu správu. „Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo ustúpiť od pôvodného návrhu, aby cenníky schvaľovali župy, čo je jedna z mála pozitívnych vecí pri úprave poplatkov,“ podotkol Pásztor.

Schvaľovanie zoznamu tak, ako to obsahuje zmenená novela, však považuje za zbytočné a formálne. „Je to zlé riešenie, župy budú administratívne zahltené niečím, čo nemá absolútne žiadny význam,“ dodal šéf asociácie.

Denník Pravda oslovil aj všetky samosprávne kraje s otázkou, či už vedia, ako sa k novej povinnosti postavia. Tie sa však k téme nechcú vyjadrovať. „Svoj názor sme vyjadrili v rozporovom konaní, do procesu schvaľovania novely zákona nám zasahovať neprináleží,“ reagovala Barbora Zúbeková z odboru informácií Žilinského samosprávneho kra­ja.

Radoslav Herda z Občianskeho združenia Slovenský pacient si myslí, že zákon, ktorý neplní svoje poslanie, je zbytočný. Ak nie je podľa neho schopná urobiť poriadok v poplatkoch vyššia autorita, potom to stojí na citlivosti alebo morálke samotného lekára, či poplatkom pacienta zaťaží a tiež do akej výšky ho stanoví. „Ak to zostane nekontrolované, ten stav v mnohých ambulanciách bude extrémny,“ mieni Herda. Pripomenul, že pacient je od lekára závislý a nie je v pozícii, aby ho menil, ako napríklad pri iných službách. „Keď lekár niečo podľa neho povie, odporučí, rozhodne, pacient to, samozrejme, v rámci dôvery aj urobí. Ak od neho bude žiadať poplatok, tak aj zaplatí,“ ukončil.

Pásztor chce za členov asociácie garantovať, že lekári nebudú pýtať astronomické sumy. Asociácia pripravila vlastný zoznam poplatkov, ktoré môžu lekári vyberať. „Z nich lekár vie, za čo má vyberať, a kontrolné orgány budú vedieť, čo majú kontrolovať,“ spresnil Pásztor.

Podľa poslanca a šéfa parlamentného výboru pre zdravotníctvo Richarda Rašiho je ešte možné, aby sa povinnosť schvaľovať cenníky do zákona vrátila. „Môže sa to dostať poslaneckým návrhom späť do zákona, ale v prvom rade sa musia dohodnúť ministerstvo a župy,“ pripomenul Raši.

K dohode so župami však zrejme nedôjde. Už na jeseň, keď ministerstvo predstavovalo ideu reformy poplatkov, kraje sa k téme cenníkov stavali opatrne a túto kompetenciu nechceli. Od rezortu žiadali, aby im najprv stanovil maximálne ceny cez výmer ministerstva. Takto by dostali mantinely pre schvaľovanie cenníkov, zároveň by sa tým docielilo, že poplatky by sa v regiónoch až tak výrazne nelíšili.

Lekári nebudú môcť vyberať peniaze za:

  • objednanie pacienta na konkrétny čas,
  • vypísanie receptu alebo lekárskeho poukazu,
  • vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu,
  • potvrdenie o návšteve lekára pre zamestnávateľa alebo školu,
  • výmenný lístok k špecialistovi

Pravidlá vyberania poplatkov podľa návrhu zákona, ktorý je v parlamente

  • lekári nebudú vyberať peniaze za výkony, ktoré im hradí zdravotná poisťovňa
  • poplatok za prednostné ošetrenie môže lekár pýtať od pacienta len vtedy, ak ho objedná do 10 pracovných dní. Inak sa objednanie pacienta považuje za súčasť zdravotného výkonu (t. j. lekár nie je oprávnený vyberať poplatok)
  • lekár si spoplatní výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, napríklad za potvrdenia o spôsobilosti pre autoškoly či na zbrojný pas
  • cenník poplatkov musí byť na viditeľnom mieste
  • cenník bude kontrolovať samosprávny kraj, pričom výšky poplatkov si aj naďalej stanoví lekár
  • na doklade o zaplatení poplatku musí byť presná špecifikácia poplatku z cenníka, od apríla budúceho roka budú musieť lekári prikladať aj bločky z registračnej pokladnice

Zdroj: ministerstvo zdravotníctva

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #pacienti #poplatky u lekárov