Skauti priniesli na Slovensko Betlehemské svetlo

Slovenskí skauti priviezli na Slovensko Betlehemské svetlo. Prevzali ho od rakúskych skautov počas slávnostnej ceremónie vo Viedni. Ako prvý prijal svetlo na Slovensku prezident Andrej Kiska.

13.12.2014 21:57
Betlehemské svetlo, skauti, Andrej Kiska Foto: ,
Zástupcovia slovenských skautov a prezident Andrej Kiska (vpravo) počas odovzdania Betlehemského svetla - plamienka z Baziliky Narodenia Pána vo Svätej zemi prezidentovi.
debata (5)

V nedeľu doobeda odovzdajú svetlo počas svätej omše vo Svite poľským skautom. Svetlo bude aj vďaka slovenským skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír.

Počas posledného víkendu pred Vianocami, v sobotu 20. decembra, budú už od skorého rána skautské posádky roznášať svetlo vlakmi po celom Slovensku a doručia ho až do 300 miest a obcí a všade tam, kde nie je vlakové spojenie. Betlehemské svetlo zažiari aj na najvyššie položenom obývanom mieste na Slovensku, na Lomnickom štíte.

Betlehemské svetlo dievčatá a chlapci zo Slovenského skautingu postupne prinesú do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov aby mohlo dotvárať atmosféru Vianoc.

Na distribúcii svetla sa každý rok dobrovoľne zúčastňujú stovky skautov a ich počet neustále rastie. Posolstvo Betlehemského svetla vychádza z univerzálnych ľudských hodnôt, nesie nadkonfesionálne posolstvo, má spájať a prinášať pokoj, nádej, lásku a porozumenie medzi ľudí na celom svete.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #betlehemské svetlo #skauti