Lajčák: Zastavenie projektu South Stream je logické rozhodnutie

Slovensko vníma zastavenie projektu výstavby plynovodu South Stream/Južný prúd pozitívne a je to logické rozhodnutie. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák takto komentoval situáciu okolo projektu, ktorý mal zabezpečiť prepravu ruského zemného plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy a obísť pritom Ukrajinu. Pre médiá uviedol, že tento projekt by neriešil problém, išlo by len o diverzifikáciu trás a nie zdrojov.

14.12.2014 10:18
Lajčák, diplomacia, minister zahraničia Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
debata (149)

Slovensko by bolo postavením plynovodu South Stream negatívne zasiahnuté. Obchádzal by nielen Ukrajinu ale aj Slovensko a naša strategická úloha kľúčovej tranzitnej krajiny by zmizla. Z hľadiska našich ekonomických a politických záujmov je to dobré riešenie, zdôraznil. Zároveň je logické, lebo v Európskej únii platia isté pravidlá definované v treťom energetickom balíčku a projekt ako bol predložený ich nerešpektoval, do­dal.

Ruský prezident Vladimir Putin na začiatku mesiaca počas návštevy Turecka oznámil, že zastavuje projekt výstavby plynovodu Južný prúd. Pokračovanie v projekte označil za nemožné pre negatívny postoj Európskej únie. Na vytvorení plynového uzla pre južnú Európu chce Rusko spolupracovať s Tureckom, povedal Putin po rokovaniach s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ukončenie projektu Južný prúd potvrdil aj šéf spoločnosti Gazprom Alexej Miller.

Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker takýto postup ešte minulý týždeň odmietol a vyzval na ďalšie rokovania. Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, zodpovedný za energetickú úniu, chce vytvoriť pracovnú skupinu na vysokej úrovni, ktorá by posúdili aktuálnu situáciu a pripravila nový plán na riešenie energetických otázok a zásobovanie plynom pre strednú a juhovýchodnú Európu.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #South Stream