Slovensko chce vstúpiť do Európskej vesmírnej agentúry

Slovensko sa chce stať členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Podľa ministerstva školstva, ktoré o vstupe do tejto medzivládnej európskej organizácie rozhodlo, získa Bratislava prístup k strategickým informáciám v oblasti kozmických aktivít a vývoja satelitných služieb.

16.12.2014 09:06
Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler
debata (4)

Slovensko sa môže stať plnohodnotným členom najskôr po piatich rokoch, zatiaľ bude mať status spolupracujúceho štátu. Členský príspevok Slovenska sa odhaduje na 1,4 milióna eur ročne.

„Tieto peniaze sú však dobrou investíciou, pretože 85 percent z tejto sumy sa garantovane vráti cez projekty našich vedcov späť do slovenskej ekonomiky a samozrejme, ak sa im bude dariť, môže sa vrátiť aj oveľa viac,“ povedal minister školstva Juraj Draxler.

Susedné Česko už súčasťou ESA je, plnohodnotné členstvo Praha získalo v roku 2008. V súčasnej dobe prispieva asi desiatimi miliónmi eur, ešte pred dvoma rokmi to bola dvojnásobná suma. Podľa Českej kozmickej kancelárie budú mať Česi kvôli nižším príspevkom menšiu možnosť podieľať sa na programoch najväčšej európskej výskumnej organizácie.

Česko sa aktuálne podieľa na 13 programoch ESA v oblasti telekomunikácií, pozorovaní, navigácie i vývoja nových prístrojov. Nie je zapojené do výskumu Marsu ani Mesiaca.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #ministerstvo školstva #Európska vesmírna agentúra