Prednostu z korupčnej kauzy už obvinili, z nemocnice dostal výpoveď

Lekára, ktorého v pondelok chytila polícia priamo pri preberaní úplatku, už obvinili. Ide o prednostu Kliniky pediatrickej urológie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Vladimíra P.

16.12.2014 12:43 , aktualizované: 18:44
debata (23)

Podľa polície mal od rodiča malého pacienta zobrať 500 eur. Vladimíra P. v utorok odvolali aj z postu prednostu kliniky a dostal okamžitú výpoveď. Rovnako skončil aj ako konzultant Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aj ako hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre pediatrickú urológiu.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry sledovali lekára od roku 2007. Za peniaze údajne uprednostňoval pacientov pri vyšetreniach aj pri operáciách. Prečo ho obvinili až tento rok, hovorca policajného prezídia Michal Slivka nechce prezradiť. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa k ostatným otázkam vyjadríme ihneď, ako to jeho priebeh umožní, rovnako aj k dôvodom, pre ktoré sa MUDr. V. P. podarilo obviniť až v tomto roku,“ povedal Slivka.

Podľa televízie TA3 na korupčnú činnosť prednostu upozornili políciu rodičia pacientov. Na branie úplatkov upozorňovali aj v internetových diskusiách. Webový portál lekár.sk, na ktorom pacienti vyjadrujú svoje skúsenosti s lekármi, uvádza niekoľko kritických hodnotení na Vladimíra P. Opisujú ho ako arogantného, ktorý bez úplatku nevyšetrí ani nezoperuje. Obviňujú ho tiež, že robil operácie, ktoré s rodičmi nekonzultoval. Vždy, keď bola naňho zaznamenaná na webovom portáli kritická reakcia, dva mesiace na to pribudlo na web hodnotenie, ktoré lekára ospevovalo. Ktoré z nich je skutočne pravdivé, posúdia pacienti.

„Je to hanba, čo sa stalo, a keďže je prednosta kliniky zamestnancom lekárskej fakulty, dostal okamžitú výpoveď,“ povedal pre Pravdu dekan Lekárskej fakulty Peter Labaš.

Vedenie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave nebude podľa hovorkyne Dany Kamenickej korupčné správanie tolerovať u žiadneho zamestnanca. Podľa nej je absolútne neprijateľné obohacovať sa na úkor detských pacientov. „V prípade dokázania takéhoto správania u ktoréhokoľvek zamestnanca nemocnice, vrátane špičkových medicínskych odborníkov, vyvodí vedenie nemocnice neodkladne dôsledky,“ povedala Kamenická s tým, že ide o individuálne zlyhanie jednotlivca. Aj po odvolaní prednostu, majú podľa nej pacienti zabezpečenú komplexnú zdravotnú starostlivosť.

Po prepuknutí kauzy začalo konať aj ministerstvo zdravotníctva. Obvineného lekára podľa hovorkyne Martiny Šoltésovej odvolalo z funkcie hlavného odborníka pre pediatrickú urológiu. Hlavní odborníci vypracovávajú návrhy na rozvoj príslušného odboru, podklady na prebratie záväzných dokumentov EÚ do slovenskej legislatívy, sú zodpovední za vypracovanie a sledovanie optimálnej siete v odbore a poskytovania zdravotnej starostlivosti v tejto sieti.

Zmluvu o vykonávaní odborných konzultačných činností mal uzatvorenú s Vladimírom P. aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Poskytovať mu mal konzultácie vo vzťahu k správne poskytnutej zdravotnej starostlivosti. „K dnešnému dňu úrad túto zmluvu vypovedá,“ povedala v utorok hovorkyňa Soňa Valášiková. Za každý vypracovaný odborný posudok dostával lekár odmenu 150 eur.

Vladimírovi P. v prípade dokázania viny hrozí podľa hovorcu Slivku väzenie na 5 rokov, ako aj strata licencie, ktorú vydáva aj odoberá Slovenská lekárska komora. Ak ju doktor stratí, nemôže vykonávať lekársku prax. „Nás to strašne mrzí, takéto niečo by sa v zdravotníctva stávať nemalo, komora musí počkať na rozhodnutie súdu, až potom môže konať,“ povedal šéf lekárskej komory Marián Kollár. Internetové diskusie na pacientskych fórach uvádzajú, že úplatky berú viacerí lekári. Niektoré sa pohybujú až v desaťtisícoch eur. Polícia je podľa Slivku v tomto smere pozorná. Koľko lekárov sleduje, však nechcel prezradiť.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #úplatok #lekárska fakulta