Stop pri 48-tisíc eurách. Vláda schválila limity pre nákup áut v štátnej správe

Ministri schválili nové rozpočtové limity pre nákup osobných automobilov v štátnej správe.

17.12.2014 12:47
debata (6)

Podľa schváleného nariadenia z dielne rezortu financií by tak štátnym tajomníkom či vedúcim služobných úradov na ministerstvách od začiatku budúceho roka auto drahšie ako 48-tisíc eur bez dane z pridanej hodnoty obstarať nemali. Nariadenie rozdeľuje limity do piatich kategórií podľa služobného postavenia užívateľov motorových vozidiel.

Najvyššia kategória je ohraničená spomínanou sumou 48-tisíc eur a okrem štátnych tajomníkov a vedúcich služobných úradov ministerstiev sem patrí vedúci Úradu vlády SR, riaditeľ Národného bezpečnostného úradu, predsedovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy, podpredsedovia Ústavného súdu SR, predseda a podpredsedovia Najvyššieho súdu SR, predseda a podpredsedovia Súdnej rady SR, predseda a podpredsedovia Najvyššieho kontrolného úradu SR, verejný ochranca práv a prezident finančnej správy.

Ďalšia kategória dostala limit na nákup služobných vozidiel na úrovni 43-tisíc eur. Táto hranica bude platiť pre nákup automobilov pre podpredsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy, vedúcich úradov ústredných orgánov štátnej správy, predsedov krajských súdov, krajských prokurátorov, prednostov okresných úradov v sídle kraja a vedúcich kancelárií prezidenta, Národnej rady, Ústavného súdu, Súdnej rady a verejného ochrancu práv.

O stupeň nižším limitom pre nákup služobných motorových vozidiel v štátnej správe bude hranica 30-tisíc eur. Tá bude platiť pre generálnych riaditeľov a riaditeľov sekcií ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy, predsedov okresných súdov, okresných prokurátorov a prednostov okresných úradov mimo sídla kraja.

Nasleduje limit 20-tisíc eur pre riaditeľov štátnych rozpočtových organizácií, štátnych príspevkových organizácií a preddavkových organizácií okrem riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Najnižší limit na úrovni 12 tis. eur bude platiť na automobily pre ostatných zamestnancov štátnych rozpočtových organizácií a štátnych príspevkových organizácií okrem generálneho prokurátora.

Návrh nariadenia predložilo ministerstvo financií na základe novely zákona o rozpočtových pravidlách, ktorú schválili poslanci na októbrovej parlamentnej schôdzi. Podľa tejto novely limity pre nákupy vozidiel v rámci štátnej správy stanoví vláda nariadením. Ním sa tiež nahradí doterajšie uznesenie vlády limitujúce nákupy motorových vozidiel ešte z roku 2001. Pre porovnanie, v ňom mali štátni tajomníci limity na služobné automobily ešte v slovenských korunách v objeme 2 miliónov korún. V prepočte konverzným kurzom to predstavovalo takmer 66 400 eur.

Limity na služobné automobily sa nebudú uplatňovať pri všetkých nákupoch vozidiel v štátnej správe. Výnimkou bude obstarávanie špeciálnych osobných automobilov potrebných napríklad pre zaistenie bezpečnosti osôb a ochrany diplomatických misií. Taktiež sa nebudú vzťahovať na automobily so špeciálnou výbavou pre policajný zbor, pre plnenie úloh hasičského a záchranného zboru, spravodajských a informačných služieb, úloh ozbrojených síl, zabezpečenie prepravy zahraničných delegácií a pre sanitné vozidlá.

Súčasťou nariadenia je pritom aj odporúčanie zaviesť rovnaké limity aj do interných smerníc pre ďalšie subjekty verejnej správy, vrátane Sociálnej poisťovne, Všeobecnej zdravotnej poisťovne či samosprávy. Minister financií Peter Kažimír totiž už pri rokovaní o zmene zákona o rozpočtových pravidlách v parlamente avizoval, že vládnym nariadením nebudú môcť obmedziť nákupy automobilov v rámci celej verejnej správy. Kabinet má totiž priamy dosah iba na hospodárenie orgánov štátnej správy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #automobil #štátna správa