Slováci obeťami nútenej práce. Robili za 32 eur týždenne

V neľudských podmienkach pracovali za úbohú mzdu. Obeťami nútenej práce v Británii sa stali trinásti Slováci, ktorí za 80 odpracovaných hodín týždenne dostávali plat necelých 32 eur. Okrem nízkej mzdy museli znášať ponižovanie a fyzické útoky. V meste Rochdale ich v pondelok objavila anglická polícia.

18.12.2014 11:00
byt, izba posteľ Foto:
Trinásť Slovákov žilo v neľudských podmienkach. Ich byty pripomínali útočisko pre bezdomovcov.
debata (2)

Vo fabrike na výrobu obrazov a rámov pracovalo dvadsať ľudí. „Trinásť mužov a žien pochádzalo zo Slovenska a boli obeťami nútenej práce za mizerné peniaze. Zvyšných sedem ľudí dostávalo normálny plat,“ informoval britský portál Rochdale Online. Jedna z obetí má len 18 rokov a ďalší dvanásti sú tridsiatnici.

Za týždeň práce dostávali síce 125 libier, no ich „zamestnávatelia“ im z platu strhávali 100 libier na ubytovanie a iné výdavky. Z výplaty im zostávalo 25 libier, čiže necelých 32 eur. „Týmto spôsobom vznikla závislosť Slovákov od osôb, ktoré ich zotročovali,“ poznamenal podľa stanice BBC policajný hovorca James Faulkner. V súvislosti s prípadom polícia zadržala troch mužov vo veku 51, 43 a 40 rokov.

Faulkner ďalej upozornil, že išlo o prosperujúcu spoločnosť, ktorej kontrakty sa vyšplhali až na milióny libier. O tom, či sa Slováci dostali do fabriky až po príchode do Británie, alebo prostredníctvom pracovnej ponuky na Slovensku, anglická polícia zatiaľ neinformovala. Uviedla len, že dostali prísľub práce a ubytovania. Fotografie z domu, kde Slováci bývali, pripomínali útočisko pre bezdomovcov. Chýbal v nich nábytok, namiesto postelí boli v niektorých izbách len matrace na dlážke.

V izbách takmer úplne chýbal nábytok. Foto: Manchester Police
byt, bielizeň V izbách takmer úplne chýbal nábytok.

Situáciu sleduje aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Jeho hovorca Peter Stano uviedol, že konať môžu len vtedy, ak ich oficiálne upovedomia britské orgány, alebo postihnutí slovenskí občania. „Zatiaľ tak neurobili. V prípade, že sa na nás obrátia, náš zastupiteľský úrad v Anglicku im sprostredkuje kontakty na britské úrady, pomôžeme im vo vybavení náhradných cestovných dokladov, ak ich nemajú, alebo im pomôžeme spojiť sa s rodinou,“ dodal Stano.

Pomoc zotročeným Slovákom je pripravená poskytnúť aj Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) na Slovensku. Podľa vedúcej jej úradu Zuzany Vatráľovej nejde o ojedinelý prípad. „Práve Veľká Británia je najčastejšou destináciou slovenských obetí,“ povedala a upozornila, že obete nútených prác majú obmedzenú slobodu pohybu a často ich vydierajú. Pochybní obchodníci si s ľuďmi, ktorí hľadajú robotu, vytvoria dlžný vzťah. Za sprostredkovanie práce si dohodnú finančnú odmenu, ktorú im majú dať hneď, ako začnú zarábať.

„Ľudia sa obávajú, že by im, alebo ich blízkym, pre tieto dlhy ublížili, čo nie je ojedinelé, a tak zo strachu zostávajú a dúfajú, že ten dlh splatia,“ vysvetľuje Vatráľová dôvody, prečo sa obete nevracajú naspäť na Slovensko.

Slováci si najčastejšie hľadajú prácu v zahraničí v personálnych agentúrach, na základe odporúčania blízkej rodiny, alebo reagujú na priamu pracovnú ponuku. Denník Pravda oslovil päť sprostredkova­teľských agentúr na Slovensku a všetky uviedli, že sa s podobným prípadom zatiaľ nestretli. Pri sťažnostiach svojich klientov sa snažia situáciu riešiť a udržiavajú s nimi kontakty. Zahraničných zamestnávateľov si vopred preverujú.

Tí, ktorí vycestujú na vlastnú päsť, podstupujú podľa agentúr riziko. Podpisujú totiž zmluvu v angličtine, ktorej nerozumejú. Oni tieto dokumenty poskytujú v slovenčine. Upozorňujú tiež na inzeráty, v ktorých zamestnávatelia žiadajú vopred vysoké kaucie za vybavenie ubytovania, prípadne dokumentáciu spojenú s vycestovaním.

Osud zotročovaných Slovákov v Británii nie je výnimočný, čo dokazuje aj britská štúdia Národnej kriminálnej agentúry. Tá sa zaoberala obchodovaním s ľuďmi v ich krajine. V rebríčku potenciálnych obetí sa Slovensko nachádza na šiestom mieste spomedzi prvých 10 krajín pôvodu potenciálnych obetí. Z evidovaného počtu vyše 2 700 obetí bolo slovenského pôvodu takmer 150.

Zneužívaní boli predovšetkým na prácu a čerpanie sociálnych dávok. Na prvej priečke sa umiestnilo Rumunsko s vyše 300 obeťami, druhé miesto patrí poľským migrantom a tretie Angličanom s počtom obetí takmer dvesto. Tieto čísla sú pravdepodobne omnoho vyššie. V súčasnosti podľa Štatistického úradu SR pracuje v Británii 10,8-tisíca Slovákov. Číslo poukazuje len na krátkodobých zamestnancov do jedného roku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #plat #Veľká Británia #dlhy #otroctvo #ponižovanie