Kiska vrátil novelu zákona o verejnom obstarávaní

Prezident Andrej Kiska vrátil parlamentu novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi účasť na verejných zákazkách.

18.12.2014 13:30
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (12)

Ako informoval šéf tlačového oddelenia kancelárie prezidenta Roman Krpelan, prezident víta každú iniciatívu, ktorá sa po odhalení podozrivých nákupov v slovenských nemocniciach snaží chrániť verejné financie a obmedziť obchodovanie s neprehľadnými schránkovými“ firmami.

„Prijaté opatrenia v regulácii verejného obstarávania však podľa neho musia byť účinné a musia byť v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, medzinárodnými záväzkami SR a právom Európskej únie,“ uviedol.

Podľa hlavy štátu schválený zákon o verejnom obstarávaní tieto podmienky nespĺňa. Spôsob, akým sa snaží vylúčiť účasť „schránkových“ firiem z verejného obstarávania, nie je podľa jeho názoru v súlade s Ústavou SR a právom Európskej únie. "Sami navrhovatelia pritom pripustili, že zákon bude neúčinný. Nezabráni, aby tendre vyhrávali firmy s utajenými majiteľmi, keďže vyžaduje len odkrytie formálnych vlastníkov. Preto prezident navrhol parlamentu zákon upraviť,“ informoval Krpelan.

Národná rada po schválení zákona 3. decembra navyše prijala uznesenie, v ktorom zaviazala vládu vypracovať do troch mesiacov návrh novej právnej úpravy. Tá by okrem iného mala odhaľovať konečných užívateľov výhod, nielen vlastníkov formálne zapísaných v obchodných registroch, a mala by sa týkať širších obchodných vzťahov firiem so štátom.

„Schválený zákon rozširuje aj okruh prípadov, na ktoré sa nevzťahujú pravidlá verejného obstarávania, o niektoré zákazky v súvislosti so zabezpečením prípravy a výkonu predsedníctva SR v Rade Európskej únie,“ dodal Krpelan. Obdobie slovenského predsedníctva v roku 2016 je dlhodobo známe. Preto podľa prezidenta nie je dôvod, aby sa na dodanie tovarov a služieb vzťahoval inštitút výnimky, ktorého účelom má byť reagovať na mimoriadne a nepredvídateľné situácie.

„Som si vedomý skutočnosti, že platný zákon o verejnom obstarávaní je nepružný a pri jeho aplikácii v praxi sa vyskytujú mnohé problémy, s ktorými sa musia obstarávatelia vyrovnať,“ zdôraznil Kiska. Ustanovenie ďalšej výnimky však podľa hlavy štátu nie je vhodný prístup k riešeniu týchto systémových nedostatkov, a preto ju navrhol zo zákona vypustiť.

Na verejných obstarávaniach by sa podľa vlády mohli zúčastňovať len spoločnosti so známou vlastníckou štruktúrou. O verejné zákazky sa podľa novely nebudú môcť uchádzať firmy so sídlom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať, ktoré fyzické osoby v nich majú účasť 10 % a viac, ani firmy, v ktorých majú uvedený podiel fyzické osoby s bydliskom v štáte, ktorého právny poriadok neumožňuje preukázať takúto účasť.

Prístup k verejnému obstarávaniu majú mať zakázaný aj firmy, v ktorých majú verejní funkcionári podiel 10 % a viac. Novela mala byť účinná pôvodne od 1. januára 2015.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #Andrej Kiska #schránkové firmy