V parlamente by bolo podľa prieskumu šesť strán, bez SDKÚ

Ak by sa parlamentné voľby konali už tento víkend, voľby by vyhrala strana Smer so ziskom 33,2 percenta hlasov.

18.12.2014 14:52
debata (31)

Na druhom mieste by skončila strana Sieť, ktorú by volilo 12,9 percenta respondentov. Kresťanskodemo­kratické hnutie by vo voľbách získalo 9,8 percenta hlasov. Strane Most-Híd vyjadrilo podporu 9,2 percenta opýtaných a 8,8 percenta rozhodnutých respondentov by volilo OĽaNO. Do parlamentu by sa dostala aj SaS so ziskom 5,6 percenta.

Respondenti odpovedali na otázku „Ak by sa parlamentné voľby konali už tento víkend, ktorú politickú stranu alebo hnutie by ste volili?" Ide o výsledky telefonického prieskumu verejnej mienky agentúry eCall Slovakia v dňoch 8. až 17. decembra na reprezentatívnej vzorke 1 350 respondentov, o výsledkoch informoval Ľuboš Pajerský.

Pod hranicou zvolenia do parlamentu sa v prieskume umiestnila SNS (4,4%) a SMK (4,1%), pred bránou NR SR by skončili aj NOVA (3,7%), SDKÚ (3,5%) a KSS (1,8%). Iné strany alebo hnutia by volili tri percentá opýtaných.

Volebný model spoločnosti eCall Slovakia zobrazuje preferencie voličov, ktorí avizujú účasť na parlamentných voľbách a vedia, ktorú stranu alebo hnutie by volili. Z celkových výsledkov prieskumu vyplýva, že na voľbách by sa určite nezúčastnilo 18,42 percenta opýtaných a 23,8 percenta respondentov sa nevedelo vyjadriť, koho by v parlamentných voľbách volili.

Súčasťou prieskumu bola aj otázka „Myslíte si, že Slovensku by prospela zmena vlády?“ Slovensku by podľa 47,2 percenta respondentov určite prospela zmena vlády a podľa 13,6 percenta opýtaných by Slovensku zmena vlády skôr prospela. Súčasný stav netreba meniť podľa 11,4 percenta respondentov. Zmena vlády by Slovensku skôr neprospela podľa 9,3 percenta opýtaných. K položenej otázke sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť zvyšných 18,5 percenta respondentov.

Respondenti takisto odpovedali na otázku, čo považujú za najzávažnejší problém Slovenska. Najviac, 32 percent respondentov uviedlo korupciu, nízku kvalitu života uviedlo 24,2 percenta opýtaných. Nezamestnanosť sa vo výsledkoch prieskumu objavila na treťom mieste. Ako zásadný spoločenský problém ju vníma 19,4 percenta opýtaných. Slabá vymožiteľnosť práva znepokojuje 18,4 percenta Slovákov. Šesť percent respondentov sa k položenej otázke nevedelo alebo odmietlo vyjadriť.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #SDKÚ #Smer #NR SR #Sieť #SASKA