Veľké šetrenie v nemocniciach? Všeobecná stanovila stropy

Nemocnice čakajú nové pravidlá šetrenia. Tlačí ich do nich najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá si od budúceho roka stanovila finančné stropy za špeciálne zdravotnícke pomôcky, napríklad umelé kĺby, kostné náhrady, defibrilátory či kanyly. A tie sú nižšie, ako uhrádza tento rok.

18.12.2014 20:00 , aktualizované: 19.12.2014 07:00
VZP, Mamateyova ulica, Všeobecná zdravotná... Foto: ,
Všeobecná zdravotná poisťovňa chce naučiť nemocnice šetriť.
debata (14)

Odôvodňuje to tým, že takto chce naučiť nemocnice sporiť. Podľa dodávateľov však postup poisťovne hraničí s porušovaním zákona, pretože maximálne ceny môže určiť len kategorizačná komisia ministerstva zdravotníctva. Otázne tiež je, či to nemocnice nedonúti nakupovať menej kvalitné materiály, čo môže poškodiť pacientov.

Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá zastrešuje 3,6 milióna poistencov, si vytvorila vlastný zoznam špeciálnych pomôcok s hraničnými cenami. Ak nemocnice kúpia drahšie pomôcky, rozdiel im nepreplatí. Stropy v zozname sú o päť až desať percent nižšie ako dnes. Ceny zdravotníckych pomôcok a materiálu môže pritom znížiť iba kategorizačná komisia, ktorú zriadilo ministerstvo zdravotníctva.

Zoznam poisťovne obsahuje až 2 231 zdravot­níckych materiálov, čo je väčšina pomôcok, ktoré nemocnice používajú. Celkom ich je viac ako 2 700. Podľa neho napríklad za neurostimulátor nedá 22-tisíc eur, ako určuje kategorizačný zoznam, ale len 20 900 eur, čo je takmer o viac ako tisíc eur menej. Cena jedného druhu kardiostimulátora v kategorizačnom zozname je 4 070 eur, VšZP zaň uhradí nemocniciam len 3 800.

Generálny riaditeľ Všeobecnej Marcel Forai to obhajuje tým, že finančné hranice stanovili podľa tých nemocníc, ktoré pomôcky nakupujú najlacnejšie. Dodáva, že ak jedna nemocnica získa rovnakú pomôcku za nižšiu sumu, prečo by tak nemohla urobiť aj ďalšia. „Takto nakupuje 80 percent nemocníc, prečo by nemalo efektívne nakupovať aj zvyšných dvadsať?“ pýta sa Forai. Ktoré nemocnice nakupujú drahšie, nechcel povedať. „Nebolo by to seriózne voči nim,“ podotkol.

Krok poisťovne Forai nepovažuje za znižovanie úhrad. Podľa neho zaplatia celú sumu špeciálneho zdravotníckeho materiálu, za ktorý ho nemocnica nakúpi. Ak však bude obstarávacia cena vyššia ako maximálne stanovená položka VšZP, rozdiel si poisťovňa zaráta do ceny za ukončenú hospitalizáciu.

Denník Pravda oslovil desať štátnych univerzitných a fakultných nemocníc. Tie na otázky nechceli odpovedať. Veria totiž, že ešte s poisťovňou vyrokujú nové podmienky. Predseda Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-Med Vladimír Mičieta tvrdí, že sa Všeobecná zdravotná poisťovňa k znižovaniu úhrad rozhodla na základe jednostranného rozhodnutia a v rozpore s platnou legislatívou. „Jediným regulátorom cien zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu je kategorizačné konanie, a teda ministerstvo zdravotníctva. Ostatné strany sú účastníkmi tohto konania. Slovenská legislatíva nedovoľuje, aby ktorýkoľvek z účastníkov konania jednostranne konal a upravoval si tieto ceny,“ hovorí Mičieta. Podľa neho poisťovňa takto znížila úhrady o päť až desať percent.

Ministerstvo zdravotníctvo sa k samourčovaniu cien VšZP nevedelo vyjadriť. „Vzniknutú situáciu analyzujeme, vyjadríme sa, keď budeme mať výsledky,“ povedala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

Pacienti sa obávajú, že to nie je ten správny spôsob, ako prinútiť nemocnice šetriť. „Obávam sa toho, že týmto nemocnice budú nútené nakupovať lacnejšie zdravotnícke pomôcky, čo v konečnom dôsledku môže viesť iba ku komplikáciám,“ povedala Iveta Makovníková zo Združenia pacientov s pľúcnou artériovou hypertenziou.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko si myslí, že je to od poisťovne určitá forma nátlaku. „Sme takto tlačení nakupovať za čo najnižšie ceny alebo najvýhodnejšie ceny, teda tí, ktorí chcú takto nakupovať,“ povedal Petko. Podľa neho bude záležať na vnútornej komunikácii nemocnice, či majú dobré vyrokované ceny s dodávateľmi. V takom prípade dostanú od VšZP celé úhrady. „V opačnom prípade to pre nemocnice bude znamenať zvýšený náklad, lebo časť peňazí sa im zoberie z hospitalizačného paušálu,“ pripomenul Petko.

Šéf asociácie ďalej tvrdí, že nepochybne poisťovňa takýmto spôsobom ušetrí peniaze. Podľa neho je kľúčové, ako ich použije, či ich vráti do systému poskytovateľov zdravotnej starostlivosti alebo do zisku. Zatiaľ majú prísľub štátnej poisťovne, že peniaze budú vrátené nemocniciam, do 9. januára dostanú návrhy na zvýšené ceny výkonov aj ukončených hospitalizácii. „Ak by však peniaze boli vrátené do zisku, tak s tým by som problém mal,“ ukončil.

Ak chce zdravotná poisťovňa upravovať cenu, musí podľa zákona požiadať o zníženie cien v rámci kategorizačného konania. V ňom sa určujú maximálne úhrady. Ich zoznam vydáva ministerstvo zdravotníctva a ten je podľa Mičietu platný a záväzný pre všetky subjekty, vrátane zdravotných poisťovní. „V tejto situácii taktiež vzniká reálne riziko, že viaceré zdravotnícke pomôcky – hradené v súčasnosti ako špeciálny zdravotnícky materiál – nebudú pacientom poskytnuté, nakoľko si ich poisťovňa nedala do zoznamu,“ reagoval Mičieta.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #nemocnica #ministerstvo zdravotníctva #Všeobecná zdravotná poisťovňa