S Maďarmi uzavrieme novú zmluvu o hraniciach, vymeníme si územia

Slovensko by malo s Maďarskom podpísať novú zmluvu o štátnej hranici. Spoločná hranica na riekach sa zmení z pohyblivej na nepohyblivú, s naším južným susedom si tiež vymeníme územia v rozlohe tisícok metrov štvorcových. Návrh na uzavretie zmluvy predložil do pripomienkového konania minister vnútra Robert Kaliňák.

19.12.2014 17:30
debata (58)

„V súčasnosti platný charakter pohyblivej štátnej hranice na hraničných vodných tokoch spôsobuje v praxi zdĺhavé právne riešenia dôsledkov prirodzených zmien polohy koryta hraničných vodných tokov,“ píše sa v predkladacej správe návrhu zmluvy.

Na základe novej zmluvy si obe krajiny vymenia časti štátneho územia v rovnakej rozlohe. Slovensko Maďarsku odstúpi takmer 178-tisíc metrov štvorcových, rovnako veľkú plochu na základe zmluvy od nášho južného suseda dostane. Všetky stavby, zariadenia a porasty, ktoré sú na týchto územiach, pripadnú tiež do vlastníctva druhého štátu. V návrhu dokumentu sa tiež uvádza, že štátnu hranicu Slovenska s Maďarskom určuje viacero zmlúv a protokolov podpísaných v minulosti. Medzi nimi aj Trianonská zmluva z roku 1920 a mierová zmluva s Maďarskom podpísaná v Paríži v roku 1947.

Expertné rokovania o novej zmluve sa začali ešte v roku 2008. Doteraz boli k návrhu štyri kolá expertných rokovaní, skončili sa do roku 2010. Neskôr sa podarilo nájsť zhodu vo všetkých technických otázkach, odstránili aj rozdiely v pohľadoch na ostatné otázky. Tento rok v októbri maďarská strana doručila Slovensku diplomatickou cestou posledný protinávrh, ktorým navrhovali drobné úpravy textu.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #zmluva #hranica #Robert Kaliňák