Vyššie platy školy isté nemajú

Nevedia, koľko dostanú na platy, výskum či na kúrenie. Princípy, podľa ktorých sa budú v budúcom roku deliť peniaze pre verejné vysoké školy, stále nie sú jasné. Ministerstvo školstva zástupcom škôl doteraz nepredložilo návrh metodiky na rozpis dotácií. Pre školy to znamená, že nový rok začnú v provizóriu. Rezort pedagógov upokojuje a tvrdí, že metodiku už finalizuje.

22.12.2014 13:00
debata (3)

„V provizóriu školy nemôžu nič plánovať. Nijaké rozvojové projekty, ani to, či si škola bude môcť dovoliť prijať doktoranda,“ vysvetlil predseda Rady vysokých škôl Viktor Smieško. Rada, ktorá združuje zástupcov fakúlt, už minulý týždeň vyzvala ministerstvo školstva, aby pravidlá pre rozdelenie peňazí predložilo najneskôr do konca roka. „Rada vyjadruje znepokojenie, že ministerstvo doteraz metodiku nepredložilo, čo opäť vedie k rozpočtovému provizóriu,“ uvádza sa v jej uznesení. Hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová potvrdila, že materiál je takmer hotový.

V provizóriu začínali školy aj tento rok, trvalo až tri mesiace. Či tak bude aj na budúci rok, závisí od toho, kedy ministerstvo rozpis dotácií predloží vysokým školám a ako rýchlo sa k nemu vyjadria. Ak by aj návrh dostali ešte dnes, na pripomienky im do konca roka veľa času nezostáva. Ako upozornil Smieško, školy budú navyše oddnes zatvorené, keďže sa šetrí aj na kúrení. Dúfa, že sa situáciu podarí do polovice januára vyriešiť.

Vysoké školy zároveň nemajú istotu, či budú mať dosť financií na zvyšovanie platov učiteľov o 2,5 percenta, ako to bolo sľúbené pri schválení rozpočtu. „Vo schválenom rozpočte je navýšenie o jeden milión, z toho sa zvýšenie platov nebude dať vykryť,“ upozorňuje Smieško.

To pripúšťa aj rezort školstva, zároveň však tvrdí, že na zvýšenie platov „dodatočne obdrží“ ešte nejaké financie. „V celkovom balíku finančné prostriedky na valorizáciu platov budú,“ povedala hovorkyňa rezortu.

Zvýšenie platov sa však aj tak na niektorých vysokých školách nemusí prejaviť. Peniaze sa totiž budú deliť podľa výkonu vysokých škôl, tak v pedagogickej činnosti, ako aj pri výskume. „Znamená to, že závisí od výkonu každej vysokej školy, či bude, alebo nebude mať prostriedky na valorizáciu platov,“ dodala Dupaľová Ksenzsighová.

Zástupcovia vysokých škôl už dlhšie žiadajú ministerstvo, aby novú koncepciu rozdeľovania dotácií pripravilo včas, podľa možnosti už na jar. Samotné princípy, ako sa majú peniaze deliť, nemusia byť podľa nich viazané na schválený rozpočet. Pri ich príprave by ministerstvo malo vychádzať z analýzy toho, ako školy ovplyvňuje terajší systém delenia peňazí. Zároveň žiadajú, aby dostávali viac peňazí podľa vedeckých výstupov škôl a menej podľa počtu študentov denného štúdia.

Či vezme rezort školstva do úvahy tieto návrhy, nie je jasné. „Vo všeobecnosti môžem povedať, že je dôležité, aby peniaze šli aj cez dotácie na tie vysoké školy, ktoré majú kvalitný výskum,“ povedal minulý týždeň v rozhovore pre Pravdu minister školstva Juraj Draxler. Ako konkrétne by mali byť podporené školy, ktoré robia viac vedy a výskumu, však nepovedal, pretože o dotáciách „ešte prebiehajú diskusie“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zmena metodiky #ministerstvo školstva #vysoké školy #financovanie školstva