Rozprúdi zaspatú lyžiarsku sezónu ochladenie?

Z roka na rok pomalšie sa rozbieha lyžiarska sezóna. Tá aktuálna sa začala 5. decembra, ale pravá zimná atmosféra, biela krajina a množstvo snehu na zjazdovkách vo väčšine stredísk stále chýbajú.

23.12.2014 09:10
lyže, lyžovačka, lyžiari, Tatry, Štrbské Pleso, Foto: ,
V sobotu lyžiarom prialo aspoň počasie, hoci zjazdovky s technickým snehom na Štrbskom Plese boli zľadovatené. V nedeľu pribudol aj čerstvý prírodný sneh.
debata

Kým v minulosti už boli v prevádzke desiatky lyžiarskych stredísk, uplynulú sobotu na ich spočítanie stačili prsty na rukách. Aj to fungovali len v čiastočnej prevádzke.

Cez víkend sa lyžovalo v siedmich strediskách – v Tatranskej Lomnici, na Štrbskom Plese, Chopku, Donovaloch, v Litmanovej, Roháčoch – Spálenej a od nedele aj v stredisku Bachledova – Deny.

Biedne snehové podmienky vylepšilo víkendové ochladenie a sneženie. „Prevádzkovateľov potešili nižšie teploty a na severe a strednom Slovensku aj nové centimetre snehu, k zvýšeniu počtu otvorených stredísk to však zatiaľ neviedlo,“ hovorí Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour.

Vo vyšších polohách pripadlo aj 30 až 35 cm čerstvého snehu. „Na tratiach, ktoré sú zjazdné a ktoré sa nám podarilo zasnežiť aj technickým snehom, je 40 až 50 cm snehu. Vždy, keď sú na to podmienky, zapíname aj technické zasnežovanie, aby sme mohli otvoriť všetky zjazdovky v plnom profile,“ hovorí Patrik Matištík zo strediska Roháče – Spálená, kde v sobotu otvorili novú 6-sedačkovú vyhrievanú lanovku.

Na úprave svahov pracujú aj v stredisku Kubínska hoľa. Zatiaľ ešte neotvorili, ale chceli by tak urobiť cez vianočné sviatky, najneskôr v piatok 26. decembra. „Podmienky sú priaznivé, naše ratraky rozhŕňajú technický sneh z nasnežených kôp na celú zjazdovku, pripadol aj čerstvý sneh,“ priblížil Maroš Badáň zo strediska Kubínska hoľa. Podľa Stykovej zo Sitouru by mali v piatok spustiť lyžiarske vleky aj vo Vyšnej Boci, v Oravskej Lesnej a Ski Zábave – Hruštín.

Kedy a kde sa začne sezóna, bude závisieť od počasia. „Týždeň dozadu boli otvorené i areály Snowparadise Veľká Rača a Drienica, sezónu tu opäť spustia po zlepšení podmienok,“ uviedla Styková. Veľká Rača avizuje, že v prípade priaznivých podmienok otvoria stredisko opäť 26. decembra.

Počasie je ako na hojdačke. Na chvíľu sa ochladí, potom sa zase teploty šplhajú k rekordom. Aj to, čo bolo nasnežené vďaka technike, sa topí a mizne. Problém majú najmä nižšie položené strediská, kde viac prší, ako sneží. Prevádzkovatelia dúfajú, že očakávané ochladenie skutočne príde a prinesie priaznivejšie podmienky, či už na výrobu technického snehu, ale aj čerstvý prírodný sneh. „Otvorenie ďalších stredísk bude závisieť od vývoja počasia, prognózy sú však už viac ako týždeň veľmi dobré, keďže veterné počasie počas vianočných sviatkov má so sebou priniesť výrazné ochladenie, na ktoré sa všetci spoliehajú,“ dodala Ľubica Styková.

ďže na svahoch má prevahu technický sneh, záchranári z Horskej záchrannej služby odporúčajú lyžiarom nepreceňovať svoje schopnosti, pretože riziko úrazu je na technickom snehu vyššie ako na prírodnom snehu. V prvých desiatich dňoch od začiatku lyžiarskej sezóny zaznamenali napríklad v troch strediskách – Tatranská Lomnica, Jasná Chopok a Donovaly 18 lyžiarskych úrazov, predovšetkým poranenia horných a dolných končatín. 

Do niektorých stredísk sa bude možné prísť najbližší týždeň zabaviť aj bez lyží. Vo Vrátnej doline po júlovej kalamite opäť spustia kabínkovú lanovku na Chleb, na vysokotatranskom Hrebienku je od víkendu otvorené ľadové kráľovstvo – Tatranský ľadový dom. V nedeľu 28. decembra sa do Valčianskej doliny chystá Dara Rolins, Majk Spirit či Ego, ktorí v stredisku vystúpia na zimnom hudobnom festivale Party Snow bez ohľadu na to, či sa tam bude, alebo nebude lyžovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochladenie #sneh #lyžovačka #lyžiarske strediská #lyžiarska sezóna