Biele Vianoce budú len na horách

Na tohtoročné Vianoce si príroda pripravila celkom zaujímavé počasie. V nížinách a v stredných polohách Slovenska síce nebude sneh, ale kde-tu sa môže ukázať slnko a môže tak povzbudiť gazdinky pri príprave štedrovečerných dobrôt. Kto sa vyberie do hôr, užije si biele Vianoce, v tých najvyšších polohách však treba počítať s víchricou.

23.12.2014 11:00
sneh, sviečka, Vianoce, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výstrahu pred silným vetrom vydal Slovenský hydrometeorologický ústav na utorok a na stredu pre takmer celé stredné Slovensko. Najsilnejší vietor bude fúkať v regióne Vysokých a Nízkych Tatier. Na hrebeňoch hôr nad pásmom lesa môže vietor dosahovať v nárazoch rýchlosť dokonca 90 až 125 kilometrov za hodinu.

V priebehu týždňa sa bude postupne ochladzovať. A tak kým dnes môže najvyššia denná teplota dosiahnuť ešte 13 stupňov, na Štedrý deň to bude 10, na Prvý sviatok vianočný 8 a na Druhý sviatok vianočný sa bude denná teplota pohybovať v rozsahu od –1 do 5 stupňov. Cez vianočné sviatky začnú pribúdať oblaky a práve na Štefana môže miestami snežiť aj v nižších polohách, i keď podľa predpovedí to bude skôr kombinácia snehu a dažďa.

Takéto ochladenie na konci Vianoc býva podľa klimatológa Pavla Matejoviča pomerne častým javom. „Zvykne sa tiež ochladiť na prelome rokov a vyzerá to tak, akoby aj tento rok malo prísť niečo podobné. V tejto chvíli však ťažko povedať, ako dlho bude toto ochladenie trvať a či bude výrazné,“ poznamenal.

Klimatológ tiež pripomenul, že biele Vianoce na nížinách Slovenska boli aj v minulosti skôr výnimkou ako pravidlom. „V prípade nížin juhozápadného Slovenska je z hľadiska štatistiky približne len 30-percentná pravdepodobnosť, že tu budú mať sneh na Vianoce. Čím ideme vyššie do hôr, tam je pravdepodobnosť vyššia,“ naznačil. Biele Vianoce si ľudia na juhozápade Slovenska užili naposledy v roku 2012. Klimatológ však upozorňuje, že v dôsledku klimatickej zmeny je pravdepodobné, že Vianoce so snehom budú oveľa zriedkavejšie.

Ako bude cez Vianoce

  • utorok – polooblačno až oblačno, na severe a východe miestami prehánky, od 1 000 metrov sneženie, na hrebeňoch hôr víchrica, denná teplota 8 až 13
  • Štedrý deň – polojasno až oblačno, ojedinele slabé zrážky, v nižších polohách hmla, denná teplota od 4 do 10
  • Prvý sviatok vianočný – spočiatku polooblačno, ojedinele hmla, neskôr veľká oblačnosť, miestami prehánky, na horách veterno a sneženie, 2 až 8
  • Druhý sviatok vianočný – premenlivá oblačnosť, miestami snehové prehánky, v nížinách dážď so snehom, veterno, –1 až 5
  • sobota – prevažne polooblačno, na horách miestami snehové prehánky, –4 až 2

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #vietor #sneh #Vianoce