November 2014: Vlaky dostala polovica Slovákov zadarmo

V novembri sa na železnici udiala najväčšia zmena v histórii samostatného Slovenska. Možnosť cestovať vlakmi bezplatne dostalo 2,5 milióna ľudí v našej krajine. Cestovať vlakmi zadarmo tak môžu deti, študenti stredných a vysokých škôl, starobní dôchodcovia a takisto všetci tí, čo poberajú predčasný starobný dôchodok, vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok.

30.12.2014 06:02
vlaky, železnica, cestujúci Foto: ,
Študenti a dôchodcovia začali cestovať vlakmi bezplatne.
debata

Vláda nakoniec odobrila bezplatné lístky aj pre invalidných, vdovských a vdoveckých výsluhových dôchodcov. Okrem slovenských dôchodcov a študentov nemusia za osobné vlaky a rýchliky na našom území platiť ani penzisti a mladí študujúci z krajín Európskej únie. Slovensko tak umožnilo cestovať vlakmi bezplatne miliónom Európanom, aby ich podľa slov ministra dopravy Jána Počiatka nediskriminovalo.

Vo všeobecnosti sa museli cestujúci, okrem detí do 6 rokov, najskôr zaregistrovať v systéme dopravcu, na základe registrácie získať preukaz a následne si vybrať cestovný lístok na cestovanie bezplatne, ktorý má hodnotu 0 eur. Len takto získa Železničná spoločnosť Slovensko kontrolu nad bezplatne cestujúcimi a v prípade, že dopravca v systéme uvidí, že rýchlik sa už blíži k hranici maximálnej kapacity, môže operatívne posilniť spoj o niekoľko vozňov.

Cestovať zadarmo však môžu študenti a penzisti len vo vlakoch, ktorých výkony si objednáva štát a len v druhej vozňovej triede. To znamená, že na bezplatné cestovanie môžu cestujúci využívať vlaky z kategórie rýchlik, expres, EuroCity, EuroNight, SuperCity Pendolino a všetky osobné vlaky. Príplatok na vlak typu SuperCity Pendolino zaplatia cestujúci zadarmo vo výške 5 eur, ak si chcú zabezpečiť miesto v rýchliku, priplatia si za miestenku jedno euro. Zadarmo môžu cestovať vybrané skupiny ľudí aj vo vlakoch na trase Bratislava – Komárno, ktorú prevádzkuje súkromník RegioJet. Na trase Bratislava – Košice, kde premávajú vlaky InterCity, ale aj dopravcovia RegioJet a LeoExpress, sa študenti a penzisti bez zaplatenia neodvezú.

Aj na bezplatné cestovanie treba lístok - v... Foto: Andrej Barát, Pravda
bezplatný lístok Aj na bezplatné cestovanie treba lístok - v hodnote 0 eur.

Po zavedení bezplatnej prepravy však z vlakov InterCity odišli študenti a cestujú zadarmo rýchlikmi. Štátny dopravca, ktorý si IC vlaky prevádzkuje z vlastných zdrojov, chcel študentov dostať naspäť do vozňov. Od 14. decembra preto výrazne zmenil cenník lístkov na IC vlaky. Študentom ponúkol predajný systém špeciálnu last minute cenu 24 až 48 hodín pred odchodom vlaku.

Nižšie ceny lístkov do štátnych IC vlakov dostali aj ostatní, keďže na hlavnej trase súperia o zákazníka s ďalšími dvomi súkromnými dopravcami. Vo všeobecnosti platí, ak si cestujúci kúpi lístok z Bratislavy do Košíc v deň odchodu štátneho IC vlaku, v pokladnici zaplatí 23,90 eura, cez internet ho cesta vyjde na 12,90 eura a ľudia so zákazníckou kartou zaplatia 9,90 eura. Pred zmenou stál lístok z Bratislavy do Košíc 24 eur. Lístok z Bratislavy do Košíc od RegioJetu vychádzal pri kúpe cez internet na 9 eur. LeoExpress, ktorý premáva z Košíc do Prahy, ponúkal obyčajné cestovné vo výške 11 eur.

Ľudia, ktorí cestujú od 17. novembra vlakmi zadarmo, však musia rátať s jedným obmedzením, a to, že predovšetkým do diaľkových rýchlikov sa nemusia dostať všetci. Počet cestujúcich bezplatne bude totiž práve v týchto kategóriách vlakov limitovaný. Zatiaľ však štátny dopravca limity nezavádzal ani v jednom rýchliku, od 14. decembra, keď začal platiť nový grafikon, posilnil dopravu o 105 nových vlakov.

Cestovanie vlakmi zadarmo je jedným z opatrení vlády Roberta Fica, ktoré by mali krajinu vyjsť na dodatočných 13 miliónov eur k pravidelnej 205-miliónovej dotácii na výkony v osobnej doprave. Podpora železnice je v súlade s politikou SR aj Európskou úniou, ktorá sa snaží podporovať tento druh dopravy ako ekologický. Od 1. januára 2015 dochádza k zvýšeniu zľavy pri traťových predplatných cestovných lístkoch, mesačných či týždenných na úroveň 50 percent z obyčajného cestovného. Od roku 2016 sa uvažuje, že cestovanie bude zadarmo aj pre tých, čo vlakom dochádzajú do zamestnania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Smer #vlaky zadarmo #ročenka 2014