V Tatrách trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ráno bolo na horách zamračené, na mnohých miestach so slabým snežením, miestami hmlisto, v stredných a nižších polohách mrholilo. Oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -4° C do +4° C. Fúkal prevažne silný severozápadný vietor s rýchlosťou do 15 m/s, v nárazoch aj viac ako 25 m/s (90 km/hod.), informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

23.12.2014 09:55
debata

Za posledných 24 hodín pripadlo v Tatrách už len niekoľko centimetrov nového snehu. Za poslednú periódu sneženia pripadlo od 10 do 30 cm. Snehová pokrývka je vplyvom neustáleho silného vetra rozložená veľmi nerovnomerne a pri oteplení mierne sadá.

Na záveterných svahoch je naviate 10 – 50 cm nového snehu a na hrebeňoch a rebrách je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na povrchu ľadové plochy. Výška snehu je podpriemerná, v stredných a vysokých polohách dosahuje 10 až 50 cm.

Vo Vysokých a Západných Tatrách od nadmorskej výšky 1 700 m a v Nízkych Tatrách od nadmorskej výšky 1 800 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách je nad hranicou 1 400 m malé lavínové nebezpečenstvo, t. j. 1. stupeň.

Lavínové nebezpečenstvo je lokálne, platí najmä na záveterných južných, juhovýchodných, východných a severovýchodných svahoch, v strmých žľaboch a muldách a tiež pod sedlami, kde je väčšie množstvo nového previateho snehu z poslednej periódy sneženia.

Na týchto miestach sú vytvorené snehové vankúše, dosky a preveje. Stabilita snehovej pokrývky je tu nízka, lavíny sa môžu uvoľniť pri dodatočnom zaťažení, možný je aj zosuv menších spontánnych lavín z nového snehu.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #sneh