Október 2014: Pátranie po stratených dievčatkách sa skončilo šťastne

Presne 21 hodín boli nezvestné dve sestry, 9- a 7-ročná, z kysuckej obce Staškov. Anitka a Sabinka sa nevrátili zo školy domov v posledný vyučovací deň (29. októbra) pred jesennými prázdninami. Do jednej z najväčších pátracích akcií na území Žilinského kraja sa zapojilo 450 ľudí, profesionálnych záchranárov i dobrovoľníkov.

30.12.2014 06:05
pátranie, záchranári Foto: ,
Do pátracej akcie sa zapojilo 450 ľudí.
debata

Zo susednej Moravy prišiel aj psí detektív Cassino, ktorý úspešne zachytil stopu stratených sestričiek. Noc strávili ukryté v lese, spali na školských taškách a vzájomne sa zahrievali. Našťastie aj napriek mrazu a teplote mínus 7 stupňov Celzia prežili bez vážnejších následkov.

„Boli unavené, veľmi smädné a vo veľkom strese,“ uviedol po ich nájdení Milan Drahňák z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Následná hospitalizácia a vyšetrenia v nemocnici nepotvrdili zranenia ani známky týrania. Dôvodom zmiznutia bol zrejme strach z horšej známky i poznámky v žiackej knižke. „Možno sa obávali, ale skôr preto, lebo staršia dcérka sa učila dobre, doteraz mala jednotky, dvojky. Trojka je najhoršia známka, ktorú dostala prvý raz,“ mienil otec dievčat Jozef Kováčik.

Pátranie po dievčatkách dopadlo úspešne. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
dievčatá, pátranie, záchranári Pátranie po dievčatkách dopadlo úspešne.

Ďalšie udalosti októbra 2014

Aj horší žiaci sa dostanú na stredné a vysoké školy Snahu exministra školstva Dušana Čaploviča sprísniť kritériá na prijímanie žiakov na gymnáziá zvrátil v októbri Ústavný súd. Ten rozhodol, že priemer známok ako jedno z kritérií pre prijatie na štúdium na stredné odborné školy s maturitou a gymnáziá je v rozpore s ústavou, porušuje právo na vzdelanie. Aj žiaci, ktorí majú priemer známok na vysvedčeniach horší ako 2,75, sa tak môžu hlásiť na stredné školy s maturitou a nie iba na učňovské odbory. Otvorená pre nich zostáva aj možnosť študovať na gymnáziách.

Novela školského zákona pôvodne zaviedla, že na gymnázium sa mohli prijímať žiaci, ktorí majú priemer na vysvedčeniach do 2,0 a na odborné školy s maturitou žiaci s priemerom známok do 2,75. Do úvahy sa pritom mali brať ôsmacké koncoročné vysvedčenia a obe deviatacké. V praxi sa však dôsledky zmeny neprejavili. Hneď po schválení novely sa spustila vlna kritiky a skupina opozičných poslancov podala podnet na Ústavný súd. Zákon podľa nich porušoval právo na vzdelanie a zákaz diskriminácie. Jedno zlé vysvedčenie podľa nich mohlo zhatiť šancu žiaka na získanie maturity a neskôr vysokoškolského vzdelania.

Rozprávkový rok futbalistov

Nežičlivý žreb postavil slovenským futbalistom v úvode novej kvalifikácie majstrovstiev Európy 2016 náročnú úlohu. Narazili v ňom na najväčších favoritov a z tohtoročných štyroch jesenných zápasov sa predstavili tri razy u súperov. Jediný tím, ktorý privítali doma, boli aktuálni obhajcovia titulu Španieli.

Stal sa malý zázrak a Slováci všetky štyri zápasy vyhrali – triumfovali na pôde Ukrajiny (1:0), doma zdolali Španielsko (2:1) a poradili si aj v Bielorusku (3:1) a Macedónsku (2:0). Budú zimovať na čele C-skupiny. „Taký štart nik z nás nečakal,“ priznával tréner Ján Kozák. Jeho zverenci majú v roku 2014 priam rozprávkovú bilanciu – z deviatich zápasov vyhrali osem. A utvorili aj svoj historický rekord – vybojovali šesť víťazstiev za sebou. Túto šnúru môžu na jar ešte natiahnuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #pátranie #futbal #vysoké školy #stredné školy #ročenka 2014