September 2014: Na čele justície skončil Harabin

Takmer 15 rokov bol najvplyvnejším sudcom na Slovensku. Ako predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady, ale aj minister spravodlivosti mal pod palcom menovanie sudcov, ich trestanie či kariérny rast. Tento rok na jeseň skončil na čele justície.

30.12.2014 06:07
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin.
debata

V septembrovej voľbe na čelo Najvyššieho súdu ho porazila a vystriedala bývalá podpredsedníčka tohto súdu Daniela Švecová. Po zmene ústavy ho vo funkcii šéfa Súdnej rady po dlhých rokoch nahradila ďalšia sudkyňa tohto súdu Jana Bajánková. Tá sa zároveň stala po zmene ústavy aj najvplyvnejšou osobou v justícii.

Harabinovi do tretice nevyšiel ani návrat do Súdnej rady. Od svojich kolegov nedostal v novembri dostatok hlasov a tak ďalších päť rokov bude šéfovať len trestnému kolégiu Najvyššieho súdu, kam sa po rokoch vracia. Harabin za tie roky ukázal, že sa tak ľahko nevzdáva a vie naplno využiť všetky zákonné možnosti voči mnohým sudcom aj voči médiám. Justíciu svojimi názormi a konaním dlhé roky rozdeľoval.

Za jeho éry čelili disciplinárnym postihom mnohí sudcovia, ktorí mali na reformy v justícii iný názor ako predseda Najvyššieho súdu. Bývalý predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady nepripúšťa, že by aj jeho pôsobenie v justícii malo vplyv na to, že súdnictvo si dlhodobo udržalo najnižšiu dôveryhodnosť. „Tým, čo sa nechce robiť, tí, čo majú iné záujmy, tak rozprávajú takéto hlúposti,“ povedal na poslednom rokovaní Súdnej rady, ktorú viedol ako jej predseda. Ani po poslednej prehre, keď mu dalo svoj hlas len 255 kolegov z 1 108 a zo štyroch kandidátov skončil tretí, to nepovažuje za debakel. Tvrdí, že prehra bude pre neho znamenať explóziu na oveľa vyššiu funkciu.

Zmena ústavy priniesla aj ochranu rodiny

Kandidáti na sudcov sa musia pripraviť na to, že časť ich súkromia prestane byť pre tajné služby a políciu tabu. Ak sa prihlásia do výberového konania, čakajú ich previerky, či sú na funkciu sudcu spoľahliví, či ich niekto nevydiera pre dlhy, sexuálne škandály, drogy a alkohol, či nemajú úzke kontakty na kriminálne prostredie a či svoj majetok získali len z legálnych príjmov.

Zmeny základného zákona štátu, ktoré začali platiť od septembra, zavádzajú aj klauzulu, že manželstvo je jedinečný zväzok muža a ženy, ktorý štát všestranne chráni. V praxi to bude znamenať, že nebude možné prijímať zákony, ktoré by akokoľvek oslabovali inštitút manželstva alebo by priznávali rovnaké práva iným zväzkom ako manželstvu muža a ženy.

Novela ústavy priniesla aj zmeny na čele justície. Do ústavy sa dostalo aj rozdelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady. Ten sa stane členom rady len vtedy, ak si ho tam zvolia všetci sudcovia. Prijaté zmeny tiež zrušili trestnoprávnu imunitu sudcov. Zostať im len funkčná imunita. To znamená, že nemôžu byť postihovaní za rozhodovaciu činnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Štefan Harabin #Ústava SR #ročenka 2014