Jún 2014: Vláda plní 15-bodový sociálny balček

Minimálny dôchodok, možno až v sume 300 eur, bude zrejme vlajkovou loďou druhého sociálneho balíka, ktorý Smer spustí na budúci rok. Pokračovať sa bude aj vo zvyšovaní minimálnej mzdy, ktorá, ak vláda zachová súčasné tempo valorizácie, skončí v roku 2016 na úrovni 371 eur v čistom.

30.12.2014 06:12
plán, porada Foto:
Ilustračné foto.
debata

Viac peňazí zostane v peňaženkách zamestnaným ľuďom vďaka výraznejšej zľave pri dochádzaní za prácou vlakom. Významnou pomocou má byť aj vracanie platieb za plyn v prípade ľudí žijúcich v takzvanej energetickej chudobe, čím sa im v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zabezpečí zlacnenie plynu o vyše 10 percent.

„Som presvedčený, že aj v roku 2015 si dokážeme vytvoriť balík, možno na úrovni 200 až 250 miliónov eur, ktorý opäť pretavíme do druhého pozitívneho sociálneho balíka,“ tvrdí premiér Robert Fico. Zároveň mieni dodržať záväzok znižovania deficitu, ktorý by podľa súčasných plánov vlády mal v roku 2016 skončiť na úrovni 1,43 percenta HDP. Vláda však už deficit na rok 2015 zdvihla z plánovaných 1,98 na 2,3 percenta HDP a podobný postup sa dá očakávať aj vo volebnom roku 2016.

Prevratnou novinkou budúceho roka by malo byť zavedenie najnižšieho garantovaného dôchodku. Vyplácať by sa mohol od júla 2015. Hoci návrh zákona o jeho zavedení by mal byť hotový do konca tohto roka, podmienky na získanie penzijného minima stále nie sú známe a verzie, ktoré prenikli von, sú iba pracovné. Uvažuje sa o tom, či suma najnižšieho dôchodku bude kopírovať životné minimum, ktoré je v súčasnosti na úrovni 198 eur, aby ľuďom, ktorým vychádza nižšia penzia, nemusel byť príjem dorovnávaný zo systému dávok v hmotnej núdzi. Alebo, že by sa minimálny dôchodok odvíjal od „hranice chudoby“, teda rizikového príjmu občana, ktorú Eurostat najnovšie Slovensku určil v sume 319, 70 eura. V druhom prípade by však na pomerne vysoký dôchodok mal mať zákonný nárok iba ten, kto platil odvody aspoň 30 rokov.

„Ak pôjdeme do vyššej zásluhovosti, prirodzene, aj suma minimálnej penzie môže byť vyššie číslo,“ pripustil aj hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Úvahy okolo najnižšieho dôchodku však zatiaľ nechce viac komentovať. Prezradil už len to, že v hre je aj možné odstupňovanie súm najnižšieho dôchodku práve v závislosti od počtu rokov dôchodkového poistenia. Ak by penzijné minimum bolo 300 eur, pomohlo by asi 100-tisíc dôchodcom, ktorí dnes dostávajú menej.

Vláda sa v najbližších dvoch rokoch zaviazala znížiť ceny plynu pre domácnosti o viac ako 10 percent. Slovenský plynárenský priemysel zatiaľ ohlásil znižovanie cien plynu „len“ o 1,14 percenta od začiatku roka 2015. „Nemusíte sa obávať, máme premyslené, ako znížime ceny plynu pre nízkopríjmové domácnosti,“ ubezpečil Fico. V hre je tak spustenie vrátenia zaplatených peňazí za plyn v prípade domácnosti nachádzajúcich sa v energetickej chudobe, čiže za energie platia najmenej desatinu svojich príjmov. „Zatiaľ čo sa týka energetickej chudoby, tak sa len pripravuje materiál,“ priblížil šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík.

V podnikateľskom prostredí je ohlásenou prioritou vlády podpora investícií do vedy a výskumu. Firmy si tak v daňovom priznaní za rok 2015 budú môcť svoj daňový základ znižovať o 25 percent výdavkov investovaných do vedy a výskumu. Podporu prostredníctvom lacných úverov majú dostať aj začínajúce technologické start-upy. Zatiaľ bližšie nešpecifikovaný je zámer znížiť dane firmám poskytujúcim prax študentom odborných stredných škôl. Menšie a stredné podniky zasa majú v roku 2016 získať možnosť zaplatiť štátu DPH až po zinkasovaní peňazí za vystavenú faktúru.

Ilustračné foto. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
seniori, dôchodcovia Ilustračné foto.

Takmer polovicu úloh 15-bodového sociálneho balíčka, prijatého na júnovom sneme Smeru, sa už vláde splniť podarilo. Vlaky fungujú zadarmo pre študentov a dôchodcov, vianočný príspevok je historicky najštedrejší, asi 626-tisíc zamestnancom sa od januára zvýši čistý príjem vďaka schválenej odvodovej reforme atď.

Balíček 15 sociálnych opatrení

splnené body

  • zníženie odvodov pre ľudí s nízkym príjmom (kto zarába menej ako 570 eur, od januára 2015 zaplatí nižšie zdravotné odvody)
  • zvýšenie minimálnej mzdy (doterajšia suma 352 eur sa od januára 2015 zvyšuje na 380 eur, teda doteraz najviac, takmer o 8 %)
  • zvýšenie vianočného príspevku pre dôchodcov (vypláca sa teraz v decembri, penzisti s dôchodkom do 198 eur ho dostanú v sume až 100 eur, ostatným sa primerane odstupňuje, nad sumu dôchodku 494,40 eura už nie je nárok)
  • dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi (ak sa dlhodobo nezamestnaná osoba zamestná s príjmom do dvojnásobku minimálnej mzdy, od januára 2015 získa popri mzde prvých šesť mesiacov aj osobitný štátny príspevok 126,14 eura mesačne a ďalší polrok 63,07 eura mesačne)
  • vlaky pre študentov a dôchodcov zadarmo (študenti základných, stredných a vysokých škôl a poberatelia všetkých typov dôchodkov od 17. novembra tohto roku cestujú vlakmi bezplatne)
  • rozšírenie študentských a odvodových úľav (pri dohodách o brigádnickej práci sa mzdový limit od januára 2015 zvýši na 200 eur, jednotne pre všetkých študentov stredných aj vysokých škôl od 18 do 26 rokov)
  • zvýšenie príspevkov asistentom (vláda vytvorila podmienky, aby od septembra 2014 v školských triedach mohlo pôsobiť 1 640 asistentov pre deti so zdravotným postihnutím a pre nadané deti, vyčlenila na to vyše 8 miliónov eur)

otvorené body

  • zavedenie minimálneho starobného dôchodku (vyplácať sa má začať od júla 2015, podrobnosti sa zatiaľ dolaďujú)
  • zvýšenie zľavy pri cestovaní vlakom do práce (kto do práce chodí vlakom, v roku 2015 by sa mu zľava na cestovnom mala zvýšiť z 35 na 50 % a od roku 2016 ešte viac)
  • zníženie ceny plynu (premiér sľúbil zníženie o dvojciferné percento v rokoch 2015 a 2016)
  • rozšírenie kapacít jaslí a škôlok (plánuje sa zvýšenie ich kapacity asi o 20-tisíc miest, má na to ísť 155 miliónov z eurofondov, zatiaľ v prípravnej fáze)
  • podpora praktického vzdelávania (od januára 2016 úľavy pre zamestnáva­teľov, ktorí poskytnú prax žiakom odborných škôl)
  • podpora technologických start-upov (priame príspevky inovatívnym podnikateľským zámerom, nástroj najmä pre mladých podnikateľov, ktorí majú nápady, no nemajú na ne dostatok financií)
  • daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja (už v budúcom roku majú byť daňovo zvýhodnené firmy, ktoré sa venujú aj výskumnej a vývojovej činnosti)
  • možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru (úprava, ktorá pomôže najmä subdodávateľským malým či stredným firmám, sa plánuje od januára 2016)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starobný dôchodok #mzdy #minimálny dôchodok #sociálny balík #ročenka 2014