V kauze odvozu dreva podali opoziční poslanci trestné oznámenie

Štyria opoziční poslanci Národnej rady SR - Ján Mičovský, Ľubomír Galko, Daniel Lipšic a Igor Matovič - spolu s europoslancom Richardom Sulíkom podali trestné oznámenie pre kauzu predraženej súťaže na odvoz dreva štátnou firmou Lesy SR.

23.12.2014 13:15
debata (17)

"Predraženie o 49 percent, čo je v konečnom dôsledku 11 miliónov eur, priznal v odpovedi na moju interpeláciu aj minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, ale nič s tým neurobil. Keď som sa obrátil na premiéra Roberta Fica, dostal som krátku odpoveď, že nejde o 11 miliónov, ale o 6 miliónov. Pýtam sa, kde tie peniaze skončia, a inú možnosť ako trestné oznámenie mi vládna strana nedáva,“ uviedol poslanec za OĽaNO Mičovský.

Podľa neho je táto kauza „nechutným korupčným gulášom, do ktorého strana Smer namiešala všetky neresti verejného obstarávania“. "Čudujem sa vedeniu podniku, že nemá problém prikladať polienka pod takýto špinavý kotol. Firmy, ktoré tender vyhrali, si najali menšie firmy, ktoré odvoz robili doteraz a boli zo súťaže vyradené, a dokonca im za to platia menej peňazí, ako zarábali doteraz,“ dodal Mičovský.

V tejto kauze už jedno trestné oznámenie padlo, a to zo strany štátneho podniku Lesy SR. Tie podali začiatkom decembra trestné oznámenie pre ochranu svojej povesti a dobrého mena na poslanca Jána Mičovského. Dôvodom sú Mičovského vyjadrenia, keď podnik obvinil z rozkrádania v súvislosti so súťažami na odvoz dreva.

Mičovský začiatkom decembra informoval, že malých prepravcov dreva nahradili Lesy SR novými, väčšími, ktorí sú drahší. Podľa neho doteraz prepravcovia vozili kubík dreva za 4,26 eura. Teraz budú voziť na štyri roky za 6,33 eura. Podľa jeho prepočtov by sa tak odvoz dreva predražil o 11 miliónov eur, keďže Lesy SR odvážajú ročne prostredníctvom cudzích prepravcov približne 1,3 milióna metrov kubických dreva. Podľa Lesov SR vychádzajú Mičovského obvinenia z neúplných a nepravdivých informácií.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Jahnátek #Richard Sulík #Daniel Lipšic #Lesy SR #Igor Matovič #Ján Mičovský