Apríl 2014: Pôda neutečie za hranice

Vari len reštitučný zákon vracajúci v roku 1991 ľuďom pôdu a transformačný zákon o družstvách (1992) pritiahol k sebe takú pozornosť verejnosti ako zákon o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Pôdu vlastnia na Slovensku milióny ľudí, ale zároveň je pozemkové vlastníctvo mimoriadne roztrieštené.

30.12.2014 06:17
pole, pestovanie, pôda Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Búrlivá diskusia o zákone sa začala v parlamente v apríli. Dôvod bol nad slnko jasný – prvého mája sa končila platnosť predĺženého prechodného obdobia, počas ktorého nemohli zahraniční farmári na Slovensku nakupovať pôdu. Od mája mohli mať cudzinci pri nákupoch poľnohospodárskych pozemkov voľnú ruku. Domáci poľnohospodári, predovšetkým gazdujúci v produkčných oblastiach, neskrývali obavy, že cudzinci im skúpia pôdu a oni nebudú mať na čom hospodáriť.

Nešlo o plané obavy. Desať rokov po vstupe Slovenska do Európskej únie sa totiž stali realitou slovenského vidieka aj poľnohospodárske podniky so zahraničnou kapitálovou účasťou. A práve ony vyvolali oživenie trhu s poľnohospodárskou pôdou – hoci formálne cudzinci nemohli nakupovať pôdu, devízový zákon dával výnimku podnikom s cudzím kapitálom.

Cudzinci vlastnia už 40-tisíc hektárov

Firmy so zahraničným kapitálom nelenili a začali nakupovať pôdu. Podľa rôznych odhadov môžu mať pod kontrolou od 40-tisíc hektárov až do stotisíc. Tieto informácie vyvolali obrovskú nespokojnosť medzi domácimi poľnohospodármi, ktorí sa dožadovali, aby podobne ako v iných členských krajinách Európskej únie mali právo prvej ponuky pôdy práve roľníci, ktorí hospodária tam, kde sú pozemky na predaj.

Vláda na ostrú diskusiu o nedostatočnej ochrane domácej pôdy reagovala návrhom zákona, ktorý nechala prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Uprostred mája ho parlament schválil. Zákon naozaj vyšiel v ústrety domácim farmárom. Podľa nového zákona musia predávajúci ponúknuť pôdu prednostne regionálnym poľnohospodárom, najprv tým, čo hospodária v obci, potom v susednej a až v poslednom kole sa môžu o pôdu uchádzať cudzí štátni príslušníci. Zákon pritom podľa vzoru napríklad Nemecka či Rakúska stanovil rad doplňujúcich podmienok. Poľnohospodár musí mať trojročnú prax a rovnako ako cudzinec aspoň desaťročný trvalý pobyt na Slovensku.

Zákon udelil výnimku mladým farmárom, na ktorých sa nevzťahuje podmienka trojročnej praxe. Bez obmedzení možno predávať pôdu do výmery dvetisíc štvorcových metrov. Novotou bola tiež podmienka informovať o ponuke na predaj pôdy. Ak napríklad išlo o predaj pôdy uchádzačovi z ďalšej obce či z iných regiónov Slovenska, bolo treba zverejniť ponuku na obecnej tabuli a webovom portáli ministerstva pôdohospodárstva.

Advokáti a notári ako obchodníci

A práve tieto ustanovenia vyvolali kritiku. Niektorí poslanci opozície označili zákon za protiústavný. Peter Muránsky (KDH) povedal, že zákon bol ušitý horúcou ihlou a vo svojej podstate sa stal útokom na vlastnícke práva majiteľov poľnohospodár­skej pôdy.

Predkladateľ zákona minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek s týmto tvrdením nesúhlasil. „Niektorí poslanci ľahkovážne narábajú s pojmom ústavnosti. Ide o vládny návrh zákona, ktorý prešiel celou procedúrou pripomienkovania a ani jedna inštitúcia sa o ňom nevyslovila ako o protiústavnom,“ konštatoval minister Jahnátek.

Každý zákon preverí prax. Na ministerskom portáli bolo do konca jesene zaregistrovaných 1 547 ponúk na predaj poľnohospodárskej pôdy. Skutočný záujem o kúpu však prejavilo len 349 poľnohospo­dárskych podnikov a rodinných farmárov. Objavili sa síce prehnané predstavy o cene, keď si predávajúci pýtali za štvorcový meter 5 eur, teda 50-tisíc eur za hektár, ale väčšina žiadala realistických 11 až 50 centov za štvorcový meter, čiže 1 100 až 5 000 eur za hektár pôdy.

Šéf legislatívy na ministerstve Jaroslav Puškáč skonštatoval, že zákon nepriniesol ani pokles, ale ani zvýšenie trhových cien pôdy. Zato sa objavili snahy zákon obísť, keď najmä na Záhorí sa vyrojili advokáti a notári kupujúci pôdu akože pre seba, ale v skutočnosti využívajúc inštitút osoby blízkej ju kupovali pre cudzincov. Bude to zrejme dôvod na to, prečo sa zákon dočká novelizácie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #cudzinci #farmári #ročenka 2014