Draxler: Diskusii o spôsobe financovania škôl sa nebránime

Ministerstvo školstva sa nebráni diskusii o spôsobe financovania škôl a o požiadavke učiteľov, aby všetky školy spadali pod spoločnú strechu jedného ministerstva.

26.12.2014 09:29
minister školstva Juraj Draxler Foto: ,
Minister školstva Juraj Draxler.
debata (1)

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler však nepredpokladá, že by zložitý problém financovania škôl z rôznych zdrojov vedeli riešiť už na budúci rok. Ako povedal, ministerstvo má v budúcom roku iné priority, ktoré sú v rebríčku vyššie.

Minister priznal, že o zjednotení systému školstva počúva často aj v teréne. "Keďže však systém už nejakú dobu takto funguje, je to zložitá otázka. Nebránim sa tomu, aby sme na budúci rok mali diskusiu o tom, že napríklad zamestnanci, ktorí sú v originálnych kompetenciách, by mali byť preradení do prenesených kompetencií. Je to však zložitý problém, keďže systém je už takto historicky nastavený a bude treba k tomu citlivo pristupovať,“ povedal.

Ako minister dodal, v niektorých prípadoch sa stáva, že zamestnanci v jednej budove spadajú pod rôzne rezorty. Podľa ministra je potrebná široká diskusia a do budúcna by možno ministerstvo vedelo dať nejaké návrhy spoločne so Združením miest a obcí Slovenska a ministerstvom vnútra.

Draxler tak reagoval na vyjadrenia Slovenskej komory učiteľov, ktorá súčasne financovanie škôl a školských zariadení považuje za jeden z hlavných problémov školstva. Systém zároveň označuje ako neprehľadný, nespravodlivý a diskriminačný.

Podľa komory učiteľov súčasné financovanie zvyšuje rozdiely medzi jednotlivými školami v podmienkach na výchovu a vzdelávanie žiakov aj na prácu učiteľov. Komora pritom navrhuje presunúť financovanie materských škôl, základných umeleckých škôl a školských zariadení (školské kluby detí, centrá voľného času či školské jedálne) z originálnych do prenesených kompetencií.

Otázka financovania škôl sa tento rok otvorila najmä v súvislosti s koncoročnými odmenami. Ministerstvo školstva udelilo odmeny po 100 eur pre 61 000 pedago­gických pracovníkov a 20 000 nepeda­gogickým pracovníkom. Ministerstvo vnútra vyplatilo odmeny po 200 eur pre 10 299 zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov ministerstva.

Zamestnanci materských škôl, základných umeleckých škôl a centier voľného času spadajú pod mestá a obce, ktoré v niektorých prípadoch nemali na vyplatenie odmien peniaze alebo nemali naplánované odmeňovanie vo svojom rozpočte.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ministerstvo školstva #Juraj Draxler