Minister Draxler: Počet gymnázií sa dá regulovať dvoma spôsobmi

Gymnázií máme pomerne veľa, regulovať ich môžeme dvoma spôsobmi. Administratívne, čiže nariadiť, koľko žiakov by malo byť prijatých alebo koľko gymnázií by malo existovať. Alebo potom cez kvalitatívne sito, povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler s tým, že to, ako sa to vyskladá, ešte nie je jasné, no mali by tam byť oba prvky.

27.12.2014 09:00
Juraj Draxler, minister školstva Foto: ,
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler.
debata (16)

Minister školstva tak reagoval v súvislosti s otázkou o plánovaných testoch pred prijímačkami na stredné školy, ktoré kritici označili za okľuku k redukovaniu počtu gymnázií. Minister pritom tvrdí, že test by tvoril objektívny prvok a definoval by prah, ktorý musia preskočiť tí, ktorí chcú ísť na gymnáziá.

„Ak máte štandardizované testy, ktoré sú centrálne kontrolované, je to objektívne posúdenie schopností žiaka a vyhýbame sa tomu problému, ktorý nastáva, ak sa pozeráme na známky. Keďže vo vnútornom školskom prostredí je potom tlak, aby učitelia pomáhali žiakom mať lepšie známky, aby sa dostali na školy, na ktoré chcú,“ povedal Draxler s tým, že sa budú snažiť o štandardizované testy, no nemôže garantovať, že sa to bude týkať prijímačiek už na jar.

Ministerstvo zároveň chce, aby základom testu pred prijímačkami bolo Testovanie 9 a v súčasnosti zisťujú, do akej miery by to tak mohlo byť.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #gymnáziá #redukcia #Juraj Draxler