Starý rok sa rozlúči celodennými mrazmi

Mrazy blížiace sa k mínus 30 stupňom a snehové záveje, ktoré trápia susedné krajiny, by na Slovensko prísť nemali.

29.12.2014 09:00
počasie, sneh Foto: ,
Výdatnej snehovej nádielky sa v nedeľu dočkala aj Bratislava.
debata

I keď ortuť teplomera bude klesať aj u nás. Mínusové teploty by nemali popustiť po celý zvyšok končiaceho sa roka. Po snehovej nádielke z posledného víkendu by však snežiť malo už len veľmi slabo.

„Na celom území Slovenska očakávame aj v najbližších dňoch mrazivé počasie. V horských dolinách môžu teploty klesnúť až na mínus 20 či mínus 22 stupňov, inde by nočné minimá mohli dosiahnuť mínus 13 až mínus 15 stupňov,“ spresnil Jozef Kozub zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Aj denné teploty meteorológovia predpovedajú nízke, v utorok či stredu približne mínus 9 až mínus 3 stupne. „Vo štvrtok na Nový rok sa zdvihnú najviac k nule. Až v piatok sa mierne oteplí, najviac do plus dvoch stupňov Celzia,“ doplnil Kozub.

V pondelok a utorok ešte na niektorých miestach pretrvá aj výstraha pred prudkým vetrom. „Na cestách, kde sa vplyvom soľného posypu dočasne roztopí neodprataný sneh, sa tak po jeho opätovnom zamrznutí môžu tvoriť nebezpečné zmrazky. Poľadovica v pravom zmysle slova by sa však vyskytnúť nemala,“ odhadol meteorológ.

Doslova jarné počasie, ktoré takmer na celom území krajiny vládlo na Štedrý deň, počas víkendu náhle vystriedalo sneženie, výrazné ochladenie a vietor. Na klzkých až zľadovatených vozovkách sa miestami tvorili snehové záveje a jazyky. Intenzívne sneženie tradične prekvapilo aj hlavné mesto. Niektoré ulice, najmä kopcovitých obytných štvrtí, boli dočasne neprejazdné a neobsluhované MHD.

Ešte vážnejšie zima vyčíňala v západnej Európe. Susedov v Česku potrápili kruté mrazy, v horských oblastiach nočné teploty klesali až k mínus 30 stupňom. Sneh a vietor komplikoval situáciu vo Francúzsku, len v Savojských Alpách uviazlo asi 15-tisíc áut a vo viacerých obciach museli ich posádkam zriadiť núdzové nocľahárne.

Husté sneženie a mrazy zaskočili aj Britov, Švajčiarov či Nemcov. Ťažkosti malo viacero medzinárodných letísk, ochromená bola cestná aj železničná doprava. Chaos, ktorý nastal na železničných staniciach v Londýne, musela riešiť polícia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #mráz