Novú tabletku na chudnutie budú predpisovať lekári

Doteraz ľudia s nadváhou na chudnutie používali doplnky výživy, ktoré si sami kupovali. O pár mesiacov sa na trhu objaví nový liek, ktorý im predpíše lekár. Európska lieková agentúra odsúhlasila jeho distribúciu.

30.12.2014 15:00
debata (6)

Súhlas musí ešte formálne potvrdiť Európska komisia. Potom sa bude môcť tabletka dostať na trh vo všetkých členských štátoch, a teda aj na Slovensku. V minulosti boli k dispozícii tri tabletky na chudnutie. Všetky stiahli kvôli nežiaducim účinkom.

V lekárňach je množstvo rôznych tabliet, ktoré sľubujú stratu hmotnosti. Ide o výživové doplnky, ktoré pôsobia lokálne a kúpiť sa dajú bez receptu. Nová tabletka bude po čase jediná, ktorú naordinuje lekár. „Výživové doplnky pôsobia len v tráviacom trakte a znižujú vstrebávanie potravín, kým daný liek okrem tohto mechanizmu tlmí aj pocit hladu,“ vysvetľuje rozdiel Diana Madarászová z referátu pre komunikáciu Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Nový liek bude viazaný iba na lekársky predpis a bude ho môcť predpisovať iba lekár špecialista. O úhrade lieku je podľa Madarászovej zatiaľ predčasné hovoriť.

„K dispozícii na slovenskom trhu by mal byť až o niekoľko mesiacov, ak Európska komisia vydá rozhodnutie,“ dodala Madarászová.

Európska lieková agentúra odsúhlasila v Európe distribúciu amerického lieku proti obezite Mysimba, ktorý sa v USA predáva pod názvom Contrave. Výrobcom je spoločnosť Orexigen Therapeutics. Mysimba je kombináciou dvoch účinných látok – naltrexonu, ktorý sa využíva na liečbu závislosti od alkoholu a od opiátov, a bupropiónu, predpisovaného ako antidepresívum a aj proti závislosti od fajčenia.

Tabletku na chudnutie však nebude môcť brať každý pacient. Jej vedľajším účinkom je zvýšenie krvného tlaku a srdcovej frekvencie, preto nesmie byť používaná u pacientov s neliečeným vysokým krvným tlakom. Lekári ju nepredpíšu ani pacientom s poruchou príjmu potravy (bulímia alebo anorexia) a tehotným ženám. Ako najčastejšie nežiaduce účinky lieku sa uvádzajú nevoľnosť, zápcha, bolesti hlavy, vracanie, závraty, nespavosť, sucho v ústach a hnačka.

Účinok tabletky bude lekár špecialista kontrolovať. Pokiaľ po troch mesiacoch neschudne pacient minimálne päť percent svojej telesnej váhy, liečbu bude musieť ukončiť. Gastroenterológ a odborník na výživu Peter Minárik si myslí, že nepôjde o žiadnu „zázračnú“ tabletku na chudnutie. Vo všeobecnosti takéto lieky môžu len podporiť úbytok hmotnosti pri správnom manažovaní životného štýlu.

„Lieky na chudnutie tlmia nadmernú chuť do jedla a sú určené len na podporu úbytku hmotnosti. Bez úpravy stravy a bez fyzickej aktivity sa dlhodobo nedá dosiahnuť pokles hmotnosti – či už s liekmi, alebo bez nich,“ povedal Minárik. S podporou tabletiek môže pacient dosiahnuť pokles hmotnosti ešte o 15 percent viac. Ak však pacient schudne aj 50 kilogramov, bez úpravy jedálneho lístka a bez pohybu ich získa späť. Tabletky na chudnutie si podľa neho budú pacienti platiť z vlastného vrecka.

Minárik poukazuje na to, že na Slovensku sa používali dva lieky na chudnutie Reductil a Adipex. Z trhu ich stiahli kvôli nežiaducim účinkom. Rovnako dopadol aj liek Acomplia. „Dôvodom stiahnutia tohto lieku boli výsledky klinických štúdií, ktoré boli vykonávané s dlhodobým používaním a preukázali zvýšené riziko nežiaducich účinkov,“ pripomenula Madarászová. Išlo o závažné psychické poruchy.

Obezita sa v posledných desaťročiach stáva vážnym lekárskym, psychologickým, sociálnym a ekonomickým problémom. Zapríčiňuje významné zvýšenie chorobnosti, invalidity a úmrtnosti, zhoršuje kvalitu života. Priame zdravotné náklady spôsobené obezitou v Európe sa podľa Úradu verejného zdravotníctva odhadujú na dve až osem percent celkových zdravotných nákladov, čo je porovnateľné s takými chorobami, ako je rakovina.

Za posledných desať rokov sa počet obéznych zvýšil o 10 až 40 percent. Dôsledky obezity sú napríklad zvýšený krvný tlak, gynekologické problémy, neplodnosť, niektoré typy nádorov (hlavne karcinóm prsníka, prostaty a hrubého čreva), ekzémy a mykózy, cukrovka, žlčníkové kamene, ischemická choroba srdca a infarkt myokardu, psychosociálne komplikácie – spoločenská diskriminácia, nízke sebavedomie, depresie, úzkosti. Aj preto Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila obezitu za epidémiu 21.¤storočia. Preto sa lekári snažia obezitu ako chorobu liečiť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #liek #obezita #tabletka