Po mrazivom Silvestri príde novoročné oteplenie

Rekordne teplý rok 2014 sa s nami rozlúči mrazivým počasím. Prvé dni nového roka však prinesú oteplenie a denné teploty vystúpia nad nulu. Ani vietor nezostane taký silný, ako bol doteraz.

31.12.2014 07:21
počasie, zima, sneh Foto: ,
Otepľovanie po silvestrovskej noci nebude také prudké ako vianočné ochladenie. /Ilustračné foto/
debata (2)

Otepľovanie príde už počas silvestrovskej noci, keď k nám začne prúdiť teplejší vzduch. Nebude však také prudké, ako bolo vianočné ochladenie. „V Bratislave na letisku teplota vzduchu dosiahla na Štedrý deň 13,9 stupňa Celzia, potom o dva dni prišli pomerne silné mrazy. Podporuje to teóriu, že vplyvom globálneho otepľovania sú procesy, ktoré prebiehajú v atmosfére, podstatne razantnejšie,“ vraví Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Aj utorňajšie nízke teploty, ktoré boli predovšetkým vo vysokých horských polohách, ovplyvnila tlaková níž a výrazné prúdenie. Ráno bolo najchladnejšie na Lomnickom štíte, kde namerali mínus 26,7 stupňa Celzia, čo je najnižšia teplota, ktorá bola tento rok nameraná na Slovensku. Na Chopku bolo 22 stupňov, na Štrbskom Plese 16,3 stupňa a v Telgárte 16,2 stupňa Celzia pod nulou.

Najnižšiu teplotu na Silvestra v histórii meteorologických meraní na Slovensku zaznamenali v Oravskej Lesnej v roku 1968. Vtedy tam mali mínus 29,7 stupňa Celzia. Naopak, najteplejší Silvester bol v roku 2002 v Bratislave. Na letisku vtedy namerali plus 14,3 stupňa Celzia. Nie vždy pokračovalo rovnaké počasie aj na Nový rok. V Oravskej Lesnej bol po Silvestri 1968 mrazivý aj Nový rok 1969, keď teploty dosiahli mínus 28,8 stupňa Celzia. No najteplejší 1. január bol v roku 1984, keď na bratislavskom letisku namerali plus 13,4 stupňa.

Veľmi zaujímavá bola rozlúčka s rokom 1978 a vítanie roku 1979, keď prišlo počas pár hodín prudké ochladenie. „Večer na Silvestra bolo ešte veľmi teplo, v Bratislave namerali popoludní plus 10,2 stupňa, ešte aj na Nový rok o siedmej hodine bolo plus 5,3 stupňa. Ale napoludnie 1. januára 1979 bolo už mínus 9,1 stupňa a večer o deviatej klesla teplota na mínus 12,6 stupňa. Teda od 14. hodiny na Silvestra do 21. hodiny Nového roka sa ochladilo o viac ako 22 stupňov. Je to jedno z najprudších ochladení, aké sme vôbec na Slovensku zažili,“ pripomína Pavol Faško.

Ani mráz, ktorý sprevádza posledné decembrové dni, už neovplyvní to, že rok 2014 bude nielen pre Slovensko, ale aj pre mnohé ďalšie krajiny najteplejším rokom v histórii meteorologických meraní, ktoré sa u nás začali približne od polovice 19. storočia. Na tomto rekorde sa podpísalo každé ročné obdobie. „Až posledných šesť dní decembra prinieslo takú zimu, aká by tu v tomto ročnom období mala byť,“ dodal Pavol Faško.

Ako bude?

Streda – jasno až polojasno, od západu postupne pribúdanie oblačnosti. V noci –10 až –16 stupňov, cez deň –9 až –3 stupne. Ojedinele slabé sneženie

Štvrtok – prevažne veľká oblačnosť, miestami slabé sneženie. V noci –6 až –11, cez deň –5 až 0 stupňov

Piatok – prevažne polooblačno, miestami hmla alebo nízka oblačnosť, v noci –3 až –9 stupňov, cez deň –4 až +1 stupeň, na juhozápade miestami aj teplejšie

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #mráz #zima