Na cestách pribúda opitých šoférov aj obetí nehôd

Alkohol za volantom je aj napriek častým policajným kontrolám stále veľký problém. Za jedenásť mesiacov tohto roka polícia pri kontrolách zistila alkohol u 9 213 vodičov, čo je o vyše 3 450 viac ako za celý predchádzajúci rok.

31.12.2014 11:00
polícia, radar, meranie rýchlosti, alkohol, tester Foto: ,
Napriek sprísneným policajným kontrolám sa počet vodičov, ktorí si sadajú za volant opití, zvyšuje. /Ilustračné foto/
debata (7)

Z toho viac ako polovica, 4 695, nafúkala nad jedno promile, čo je už trestný čin. Čísla sú alarmujúce, hoci polícia ešte nemá vyhodnotené údaje z decembra.

Podgurážení šoféri pritom zapríčinili do konca novembra 1 233 nehôd. Za prvý polrok ich zavinili 13 smrteľných.

Ministerstvo vnútra zatiaľ tvrdú represiu proti opitým vodičom neplánuje, hoci pripúšťa, že opití šoféri sú vážnym problémom. „Alkohol za volantom nemá čo robiť,“ vyhlásil pár dní pred koncom roka policajný prezident Tibor Gašpar a nariadil zvýšenie policajných kontrol. Po celom Slovensku tak najmä rizikové úseky ciest kontrolujú okrem dopravnej aj hliadky poriadkovej polície.

Ľubomír Okruhlica, odborník na liečbu závislostí, upozorňuje, že alkohol je na Slovensku vysoko tolerovaný a mnohí vodiči, ktorých polícia prichytí, majú s pitím problémy dlhodobo.

Zákon takýmto vodičom ukladá navštíviť psychiatra. Od roku 2012 poslali policajti pre alkohol na psychiatrické vyšetrenie vyše sedemtisíc vodičov. Okruhlica upozornil, že každý tretí takýto vodič, ktorého vyšetrovali v Centre pre liečbu drogových závislostí v Bratislave, je závislý od alkoholu. „Po psychiatrickom vyšetrení v centre bolo dosiaľ zo 142 vodičov diagnostikovaných ako závislých 52, čo je 37 percent,“ uviedol Okruhlica.

Hrozivé sú aj štatistiky úmrtí na cestách počas posledných dní roka. Minulý týždeň zahynulo osem ľudí, čo je o jednu obeť viac ako vlani. Štyri smrteľné nehody boli v Nitrianskom kraji, jedna v Bratislavskom, kde v Podunajských Biskupiciach zomrela deň pred Štedrým dňom chodkyňa, tri obete dopravných nehôd hlásil Žilinský kraj.

Dopravný analytik Jozef Drahovský hovorí, že ak vodiči vedia, že na cestách na nich striehne veľké množstvo policajtov, začnú jazdiť opatrnejšie. „Ak smrteľné nehody dosahujú kritické čísla, viac policajtov v teréne je nutnosťou,“ hovorí Drahovský.

Aj napriek posilneným hliadkam je však do 30. decembra obetí havárií o 34 viac ako vlani. Na cestách doteraz zahynulo 257 ľudí. Vlani prišlo o život historicky najmenej 223 osôb, čo bolo o 73 menej, ako v roku 2012. Podľa policajného prezidenta Slovensko stále spĺňa požiadavku Európskej únie znižovať ročne počet obetí na cestách. V tomto roku by nemali prekročiť hranicu 270.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #polícia #vodiči #alkohol za volantom