Šéf Nových školských odborov: Vzdelanie je na okraji slovenskej spoločnosti

Vzdelanie je stále na okraji spoločnosti a to aj napriek výrokom politikov, že je prioritou. Tvrdí to predseda Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi pri hodnotení školstva za rok 2014.

01.01.2015 14:11
škola, žiaci, učebnice, Foto:
Šéf Nových školských odborov Ľudovít Sebelédi tvrdí, že slovenská spoločnosť necháva vzdelanie na okraji. /Ilustračné foto/
debata (13)

Podľa jeho tvrdení je percento HDP investované do školstva podpriemerné v rámci EÚ a mzda učiteľa je napriek zvyšovaniu stále nízka na to, aby do školstva prichádzali najlepší mladí ľudia. Školstvo je podľa Sebelédiho vládam roky ľahostajné a vnímajú ho ako obrovské bremeno, do ktorého by sa patrilo konečne zainvestovať a to nielen cez eurofondy.

Slovenskému školstvu podľa Sebelédiho neprospieva ani štruktúra školského systému s premnoženými vysokými a strednými školami. „Negatívom je aj benevolencia pri hodnotení žiakov na všetkých stupňoch a rastúci mobbing a bossing na školách. Ten pramení práve z poddimenzovaného financovania a obáv o vlastné miesto, nekvalitného vzdelania pedagogických pracovníkov a preťaženosti učiteľov,“ tvrdí Sebelédi.

Ako krok vpred za rok 2014 pritom vníma zmenu zákona, ktorá od nového roku neumožní riaditeľom škôl zamestnávať učiteľov na dobu určitú a posielať ich cez prázdniny na úrady práce.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #ľudovít sebelédi #hodnotenie žiakov