Kiska: Štát by mal byť na strane slušných a pracovitých ľudí

Štát má stáť na strane slušných a pracovitých ľudí. Vo svojom novoročnom prejave to vyhlásil prezident Andrej Kiska. Väčšina ľudí na Slovensku si podľa prezidenta tiež želá štát, ktorý bude sociálne vnímavý, avšak nie prostredníctvom hesiel, ale priamo ku konkrétnym ľuďom, ktorí pomoc potrebujú.

01.01.2015 14:38 , aktualizované: 15:26
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska vo svojom novoročnom prejave spomenul dôležitosť sociálnej politiky i kritickú situáciu v susednej Ukrajine.
debata (337)

„Som tiež presvedčený, že väčšina z nás dobre rozumie, že potrebujeme nielen štát, ktorý stojí na strane ľudí, ale ktorý aj dobre funguje,“ povedal Kiska. Podľa neho to znamená, že dokáže rýchlo reagovať a flexibilne povzbudzovať užitočné projekty a dobré myšlienky, ktoré krajinu posunú ďalej.

Podľa prezidenta Slováci dokázali, že môžu byť kreatívni a vynaliezaví aj za nepriaznivých spoločenských, politických a historických okolností. Ľudia u nás pritom podľa neho dokážu zniesť veľa námahy a odriekania, keď vedia, že to má zmysel.

„Slovensko nie je len krásna, ale aj dynamická a životaschopná krajina,“ povedal prezident. Krajina podľa neho naďalej zápasí z mnohými problémami, nie je však pravda, že by na ne neexistovali riešenia. Ako príklad spomenul posledné komunálne voľby. „Aj v nedávnych komunálnych voľbách sa ukázalo, že ľudia boli schopní na mnohých miestach presadiť zmenu, hoci sa to zdalo nepravdepodobné,“ povedal. Keďže je rok 2015 podľa neho prakticky predvolebným rokom, občanov by to malo ešte viac motivovať k snahe meniť veci k lepšiemu.

Prezident v prejave pripomenul Ukrajinu

Prezident v prejave spomenul aj situáciu na susednej Ukrajine. „V susednom štáte za našou východnou hranicou umierajú ľudia a státisíce ľudí v strachu o život museli opustiť svoje domovy,“ opísal situáciu Kiska. Naša krajina má podľa neho vlastnú podobnú bolestnú historickú skúsenosť. Podľa prezidenta by Slováci určite nesúhlasili, keby podobne ako v minulosti na naše územie vtrhli cudzie vojská, keby nás niekto označoval za svoju sféru vplyvu alebo keby sme o našej budúcnosti nemohli rozhodovať mi sami.

„Základné princípy suverenity, sebaurčenia a sebarozhodovania nesmieme dovoliť spochybniť,“ vyhlásil prezident. Podľa Kisku by Slovensko malo prispievať k tomu, aby bola Európa v ukrajinskej otázke jednotná. V roku 2015 bude podľa neho táto problematika kľúčovou skúškou mieru, slobody a budúcnosti Európy.

V súčasnosti sa podľa Kisku veľa ľudí pýta, či dokážeme otvoriť novú kapitolu slovenského príbehu a nájsť energiu, aby sme sa dokázali nadchnúť pre takú budúcnosť, ktorá bude vzbudzovať rešpekt vo svete. „Osobne som presvedčený že áno, že to môžeme dokázať, ak sa oprieme o to najcennejšie, čo Slovensko má. O pracovitých, slušných, poctivých a vynaliezavých ľudí,“ dodal prezident.

Baránka prekvapilo, že Kiska nespomenul referendum

Novoročný prejav prezidenta Andreja Kisku hodnotí politický analytik Ján Baránek pozitívne, pretože v ňom spomenul aktuálne problémy Slovenska. Ako povedal, prezident napríklad spomínal korupciu, čo u jeho predchodcu Ivana Gašparoviča nebývalo zvykom. Baránek tiež oceňuje, že Kiska odsúdil nadmernú byrokraciu štátnych orgánov a podporuje ideu štátu, ktorý pomáha tým, čo to skutočne potrebujú.

Na druhej strane Baránka prekvapilo, že Kiska v súvislosti s rokom 2015 nespomenul februárové referendum o ochrane rodiny. „Prezident hovoril, že nás čaká predvolebný rok a pritom nespomenul referendum, ktoré je nástrojom priamej demokracie,“ povedal. Rozpačito podľa neho tiež pôsobila výzva, aby ľudia nestrácali dôveru v politický systém.

„Vôbec pri tom totiž nepovedal argumenty, prečo by tak občania nemali robiť.“ Čo sa týka Kiskovho vyzdvihovania pracovitosti Slovákov a kritiky sociálnej nespravodlivosti, tu Baránek vidí nadväznosť na Ivana Gašparoviča, ktorý tieto témy často spomínal vo svojich prejavoch. Problematika Ukrajiny v prejave bola podľa Baránka povinnou jazdou. „V tejto oblasti sú jeho postoje dlhodobo známe,“ uzavrel analytik.

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #novoročný prejav