Reforma zvýši platy pre 627-tisíc pracujúcich

Rok 2015 sa bude niesť v znamení rastu reálnych platov. Ceny v obchodoch prakticky nebudú rásť a to pre nízke svetové ceny ropy a dobrú vlaňajšiu úrodu.

02.01.2015 12:00
peniaze, financie, zárobok, lákadlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

Ľudia pritom budú na výplatných páskach vidieť viac vďaka vládnej reforme odvodov a tiež dohodnutému zvyšovaniu platov vo verejnej správe. Rizikom, ktoré by mohlo narušiť dobrý ekonomický vývoj, je otázka ďalších udalostí na Ukrajine a v Grécku, kde hrozí vláda euroskeptikov.

Vládna reforma odvodov od 1. januára zvyšuje čistý príjem zamestnancov s platom do 570 eur. Týka sa to zhruba 627-tisíc pracujúcich. Reforma prichádza spolu so zvýšením minimálnej mzdy, ktoré by sa malo podľa ministerstva práce dotknúť viac ako 110-tisíc pracujúcich. Hrubá minimálna mzda sa zvýšila od 1. januára o takmer 8 percent z 352 eur na 380 eur mesačne.

Výsledkom je, že v čistom dostane zamestnanec s minimálnym platom na ruku o 32 eur viac, a to sumu 339 eur mesačne. Vláda vykompenzovala zvýšenie minimálnej mzdy zamestnávateľom zavedením odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody. Odvody sa pri minimálnej mzde 380 eur neplatia a potom odpočítateľná položka postupne klesá až do príjmu 570 eur. Odvodová reforma vyjde štát na zhruba 150 miliónov eur ročne.

Odbory požadujú, aby sa minimálna mzda zvýšila aj v budúcom roku. „Radi by sme sa s vládou dohodli na zachovaní 8-percentnej valorizácie hrubej minimálnej mzdy,“ načrtol plány odborov Emil Machyna, predseda OZ Kovo. V takom prípade by ľudia s najnižšími platmi zarábali v roku 2016 najmenej 364 eur v čistom.

Polepší si aj štátna správa

Rozpočet na tento rok počíta takisto so zdvihnutím tarifných platov 80-tisíc učiteľov o 5 percent. Učitelia si tak v priemere polepšia o 40 eur za mesiac. Ďalším 280-tisíc štátnym zamestnancom vzrastú platy od januára tohto roka o 1,5 percenta s tým, že v júli príde aj k druhému zvyšovaniu o 1 percento. Štátni zamestnanci si tak prilepšia v priemere o 20 eur mesačne.

Situácia na trhu práce by sa mala tento rok ďalej zlepšovať. Problémom sú však stále veľké regionálne rozdiely. Zároveň platí, že Slovensko sa ešte nedostane do stavu spred krízy, keď bola nezamestnanosť pod 10 percentami.

Nezamestnanosť síce v minulom roku pravidelne klesala, vláda si však uvedomuje, že aj na súčasnej úrovni asi 12,3 percenta je stále vysoká a osobitne vážne sa dotýka troch skupín: mladých do 29 rokov, ľudí po päťdesiatke a dlhodobo nezamestnaných, ktorí nepracujú viac ako rok. Práve na ne sa preto plánuje sústrediť a pokračovať v opatreniach, ktoré im zvýšia šance uplatniť sa na pracovnom trhu.

Súbeh dávky a platu

Vláda zavádza výraznú zmenu pre ľudí poberajúcich dávky. Dočasne ponecháva dávky v prípade, ak si prácu nájde človek, ktorý je nezamestnaný viac ako rok. Ak si vlani našiel dlhodobo nezamestnaný prácu, mohol dočasne popri plate poberať základnú dávku vo výške 61,60 eura. Od januára popri plate štát pôvodne dlhodobo nezamestnanému ponechá prvých šesť mesiacov osobitný príspevok 126,14 eura a ďalších šesť mesiacov príspevok 63,07 eura. Minister práce Ján Richter si vďaka tejto zákonnej úprave sľubuje zamestnať aspoň 10-tisíc nekvalifikova­ných osôb.

„Vytvárať pracovné miesta musia najmä ekonomické rezorty, školská reforma by zase mala zabezpečiť prepojenie vzdelávania s potrebami pracovného trhu,“ pripomína minister Richter. K zníženiu nezamestnanosti zo súčasných zhruba 12,3 percenta pod priemer EÚ, teda aspoň na 11,7 percenta, však chce prispieť aj jeho rezort.

Len vďaka projektom koordinovaným ministerstvom práce by napríklad v tomto roku mohlo pribudnúť ďalších asi 6 400, v roku 2016 necelých 8¤300 a v roku 2017 zhruba 8¤600 pracovných miest pre mladých. Zamestnať či preškoliť ich mu má pomôcť 200 miliónov eur, z ktorých podstatnú časť získa krajina z eurofondov.

Dotácie na prácu pre mladých

Asi 10-tisíc dlhodobo nezamestnaných do 40 rokov by si čoskoro mohlo nájsť prácu vďaka projektu Späť do školy. Úrady práce dnes evidujú asi 112-tisíc mladých, ktorí majú ukončenú len základnú školu a 22-tisíc, ktorí nemajú ani toto vzdelanie. „Nejdeme im pripraviť bežnú rekvalifikáciu, ale dlhodobé vzdelávanie, ktorého výsledkom by mal byť výučný list po klasickom absolvovaní školy,“ zdôrazňuje Richter. Z európskych zdrojov by na tento projekt malo prísť 25 miliónov eur.

Ako sa zmeny prejavia v praxi? Ak napríklad v minulosti firma z východného Slovenska zamestnala absolventa za mesačný plat 500 eur v hrubom, tak po zaplatení všetkých odvodov ju nový pracovník vyšiel na 676 eur, kým on na ruku dostal 410,9 eura. V tomto roku v okresoch s nadpriemernou nezamestnanosťou dostanú firmy za zamestnanie absolventa každý mesiac približne 492,6 eura. Podnikateľovi klesnú náklady na zamestnanie mladého človeka z 676 na 183,4 eura za mesiac. Absolventovi sa plat nepohne.

Ministerstvo práce zamestnávateľov zaväzuje, aby pracovné miesto udržali minimálne polovicu obdobia poberania štátnej podpory. Ak bude firma poberať štátny príspevok napríklad osem mesiacov, pracovné miesto musí udržať ďalšie štyri mesiace, čiže spolu 12 mesiacov.

Odvody pre brigádnikov klesli

Hneď od prvých dní roka sa menia aj podmienky pre platenie odvodov študentov brigádnikov do 26 rokov veku. Budú od nich oslobodení v prípade, ak z brigádnickej činnosti zarobia maximálne 200 eur. Zároveň už nebudú existovať dve vekové kategórie študentov a dve hranice zárobku, ako to platilo doteraz.

Dôchodcom sa od januára zase valorizuje penzia. Opäť o pevnú sumu, ktorá je však tentoraz nižšia, ako v minulých rokoch. Za posledné tri roky vypočítaná pevná suma iba klesala. V prípade starobných dôchodcov z valorizácie o 11,20 z roku 2013 na vlaňajších 8,80 a najnovšie už len na 5,20 eura. Príčinou je vývoj ekonomiky, keď sa nízka inflácia navyše vo valorizačnom vzorci prejavuje stále vyšším percentom.

Bez toho, aby museli ukončiť pracovný pomer, sa tiež zvýšia penzie pracujúcim dôchodcom. Nemusia o to Sociálnu poisťovňu ani požiadať, prepočet urobí automaticky, každému, kto má na navýšenie nárok, v priebehu prvých mesiacov roka.

Vláda zavedie minimálny dôchodok

Jedna z najväčších noviniek príde v polovici roka. Stanovený bude minimálny dôchodok. Jeho výška však nebude konštantná, bude sa zvyšovať úmerne s dĺžkou poistenia. Za 30 rokov platenia odvodov, čo je najnižšia hranica pre garantované minimum, by poberateľovi nemal klesnúť pod 270 eur. Za 40 odpracovaných rokov dostane najmenej 311, za 45 rokov 341 eur.

Nárok na najnižší dôchodok vznikne poberateľom starobného, predčasného starobného aj invalidného dôchodku. Pri zisťovaní nároku sa bude prihliadať aj na penzie vyplácané zo zahraničia a výsluhové dôchodky. Priznávať sa takýto dôchodok bude jednotlivcovi, nie domácnosti. „Ak teda budú v domácnosti dvaja dôchodcovia s nárokom, dostane ho každý z nich,“ vysvetlil štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian.

Už v tomto roku by malo minimálne dôchodky dostávať asi 75-tisíc penzistov. Zo štátneho rozpočtu na to v druhom polroku 2015 pôjde navyše 16,4 milióna eur. Valorizovať sa budú rovnakým percentom ako životné minimum.

Zvýši sa ochrana spotrebiteľa

Exekúciami by sa už nemali končiť nevýhodné zmluvy na nákup tovaru či služby, bankové úvery či pochybné zmluvy s nebankovými spoločnosťami.

Zákon o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní od januára definitívne ruší v zmluvách tzv. rozhodcovské doložky. Práve tie nútili spotrebiteľa obrátiť sa v prípade sporu s firmou alebo spoločnosťou, s ktorou mal zmluvu, na súkromné, čiže neštátne, rozhodcovské súdy. Tieto súdy rozhodovali väčšinou v prospech firiem, často nariaďovali exekúciu dlžníka.

Nový zákon tak umožní mimosúdne riešenie spotrebiteľských sporov v samostatnom rozhodcovskom konaní. Súkromné súdy, ktoré budú chcieť takéto prípady riešiť, budú musieť na to získať licenciu od štátu.

Spotrebiteľ najprv s dodávateľom tovaru alebo služby uzatvorí rozhodcovskú spotrebiteľskú zmluvu. V nej sa dohodnú, že spory medzi nimi rozhodne v spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní určený stály rozhodcovský súd zapísaný v zozname.

Spotrebiteľská zmluva bude musieť byť uvedená na osobitnej listine a spotrebiteľ bude musieť byť poučený o možnosti obrátiť sa so žalobou na všeobecný súd. Na ňom bude môcť napadnúť aj rozhodcovský rozsudok. Rezort preto pripraví pre spotrebiteľov odvolací formulár. Ak budú súkromné súdy porušovať zákon, hrozí im po novom aj disciplinárne konanie. (vv)

Najdôležitejšie zmeny v roku 2015

  • DPH, ktorá ovplyvňuje ceny, nejde napokon dole z 20 na 19 % a vláda namiesto toho zavádza balík pozitívnych opatrení
  • Reforma odvodov – rast platov pre 627-tis. ľudí s mzdou do 570 eur/mes.
  • Zvýšenie čistej minimálnej mzdy cez valorizáciu mzdy a reformu odvodov o 32 eur na 339 eur/mes.
  • Dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi v období 6 až 12 mesiacov
  • Nižšie náklady práce z pohľadu niektorých zamestnávateľov
  • Rast platov učiteľov o 5 %, úradníkov o 2,5 %
  • Starobné dôchodky sa zvýšia od januára o 5,20 eura
  • Očakávané zníženie cien plynu v roku 2015. V roku 2016 zlacnenie plynu pre ľudí s nižšími príjmami najmenej o 10 %
  • Od polovice roka bude stanovený minimálny dôchodok 270 eur a to po odpracovaní 30 rokov
  • V ambulanciách od júla zanikne 5 poplatkov, ktoré pacienti platia najčastejšie
  • Exekúciami sa už nebudú končiť pochybné zmluvy napríklad s nebankovými spoločnosťami
  • Zľava pri cestovaní vlakom do práce sa zvýši na 50 %
  • Vlaky pre študentov a dôchodcov budú naďalej úplne zadarmo
  • Rozšírenie študentských odvodových úľav pri práci na dohodu
  • Zvýšenie príspevku asistentom zdravotne postihnutých žiakov na školách
  • Daňové zvýhodnenie za poskytnutie praxe pre študentov
  • Postupné rozširovanie kapacít jaslí a škôlok
  • Má sa začať očista súdnictva cez zisťovanie majetkových pomerov sudcov
  • Podpora technologických firemných start-upov
  • Daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja
  • Možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru
  • Znížil sa rozpočet pre Slovenskú akadémiu vied
  • Zavádza sa daň z príjmov z predaja kovošrotu
  • Nová daň z poplatkov pre lekárov v priebehu roka 2015
  • Zdanenie propagačných výdavkov farmaceutických firiem
  • Odpisovanie nevýrobných budov 40 rokov namiesto 20 rokov
  • Limit na neobmedzené odpisovanie fi remných áut do kúpnej ceny 48-tisíc eur
  • Limit na kúpu áut aj pre štátnych úradníkov vo výške 48-tisíc eur

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dávky #platy #odvody #minimálny dôchodok