V ambulanciách o päť poplatkov menej

V ambulanciách zanikne od júla päť poplatkov, ktoré pacienti platia najčastejšie. Ide o poplatky za prednostné ošetrenie, vypísanie receptu alebo poukazu na zdravotnícku pomôcku a vypísanie návrhu na kúpele.

02.01.2015 12:00
lekár, pacient Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Od úhrady bude oslobodené aj potvrdenie o návšteve lekára alebo iného zdravotníckeho pracovníka, aj vydanie výmenného lístka k špecialistovi.

Prednostné ošetrenie však pre pacienta nebude vždy zadarmo. Podľa novej legislatívy lekár zaň bude môcť pýtať peniaze vtedy, ak dá pacientovi termín do desiatich dní. Ak ponúkne neskorší čas, pacient za objednanie neplatí.

Za výkony, ktoré neuhrádzajú zdravotné poisťovne, budú lekári vyberať poplatky aj naďalej, ide napríklad o potvrdenia o spôsobilosti pre autoškoly alebo na zbrojný pas.

Zmeny v poplatkoch zaviedla ešte bývalá šéfka zdravotníckeho rezortu Zuzana Zvolenská. Odôvodnila ich podnetmi občanov, ktorí poukazovali na nedostatky pri vyberaní poplatkov.

Ministerstvo pripravilo analýzu, ktorá sa opierala aj o zistenia odborov zdravotníctva samosprávnych krajov, ako aj o priebežné výsledky interného prieskumu ministerstva. „Aj tento prieskum potvrdil, že pacienti vnímajú poplatky ako nejasnú a problémovú oblasť, a to bez rozdielu veku,“ reagovalo vlani ministerstvo.

Ceny tých výkonov, ktoré bude možné spoplatniť, si nastaví lekár sám. To znamená, že budú takmer v každej ambulancii iné. Výsledný cenník skontroluje župa, tá však nebude posudzovať výšku cien. Určovať bude tak ako dnes poplatok za prednostné ošetrenie do 10 dní.

Od apríla by už pacienti po zaplatení mali dostať od lekára bloček. Ambulancie by už mali byť vybavené registračnými pokladnicami.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pacienti #ambulancie #prednostné vyšetrenie #poplatky u lekárov