Rodičovský príspevok či dávky v núdzi sa nemenia

Na rozdiel od poistných dávok, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa, sa väčšina dávok vyplácaných zo štátneho rozpočtu tentoraz meniť nebude.

02.01.2015 14:00
debata (1)

Príčinou je vývoj ekonomiky, keď sa vzhľadom na veľmi nízku infláciu prvýkrát v histórii samostatného Slovenska tento rok nezvyšovalo životné minimum. Práve od neho sa výška týchto dávok odvíja.

Keby ministerstvo práce postupovalo podľa pravidiel výpočtu minima, muselo by ho dokonca znížiť, čím by aj dávky klesli. Aby však negatívne dôsledky nepocítili najmä tí najchudobnejší, rezort ho urýchlenou novelizáciou zákona zmrazil. Prah chudoby teda aj po 1.¤júli, čo je pravidelný termín úpravy životného minima, zostal pre jednotlivca na úrovni 198,09 eura, stanovenej k 1.¤júlu 2013. Pre druhú dospelú osobu v domácnosti je naďalej 138,19 eura, pre na každé nezaopatrené dieťa v rodine 90,42 eura.

V nadväznosti na nezmenené životné minimum sa nebudú meniť ani štátne dávky a úľavy. Zachovanie „hranice chudoby“ však pomôže žiadateľom o predčasný dôchodok. Ten je síce poistnou, nie štátnou dávkou, no nárok naň vzniká len vtedy, ak vypočítaná suma budúcej penzie presiahne 1,2-násobok životného minima, čo je momentálne 237,80 eura. Zmrazením minima sa táto hranica od júla nepritvrdila.

Čo od januára zostáva postarom

  • po zmrazení životného minima sa od 1. januára 2015 nezvýši rodičovský príspevok (zostane na terajšej sume 203,20 eura), prídavok na dieťa (23,52 eura) ani príplatok k prídavku (11,03 eura)
  • nevzrastie suma náhradného výživného (108,50 eura), ktoré za neplatiaceho rodiča ho hradí štát v sume 1,2-násobku životného minima pre dieťa
  • nezvýši sa hranica priznania predčasného dôchodku (žiadateľ naďalej bude musieť preukázať nárok na penziu aspoň v sume 237,70 eura, čo je 1,2-násobok životného minima pre jednotlivca)
  • nezmenia sa sumy základnej dávky v hmotnej núdzi, napr. pre jednotlivca zostane na úrovni 61,60 eura, tento rok sa dávka valorizovala prvý raz od roku 2009
  • nezvýšia sa príspevky pre ťažko zdravotne postihnutých – na osobnú asistenciu, na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov (diétne stravovanie, hygiena, prevádzka osobného motorového vozidla, pes so špeciálnym výcvikom) či na opatrovanie
  • nezmení sa suma, ktorá musí klientovi zariadenia sociálnych služieb zostať po odpočítaní úhrad za opatrovateľské služby (napr. pri celoročnom pobyte mu musí zostať 25 percent sumy životného minima, čiže 49,52 eura)
  • neznížia sa exekučné zrážky z dôchodkov (dôchodcovi musí zostať celá suma životného minima 198,09 eura)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #dávky v hmotnej núdzi