O kreslo šéfa SAV sa má uchádzať jej podpredseda

O nástupcovi Jaromíra Pastoreka, ktorý povedie najväčšiu vedeckú inštitúciu na Slovensku nasledujúce štyri roky, bude rozhodovať snem Slovenskej akadémie vied na budúcu stredu.

02.01.2015 20:00
SAV, Slovenská akadémia vied Foto: ,
V stredu bude snem SAV rozhodovať o svojom novom šéfovi.
debata (3)

Kandidovať môže každý člen predsedníctva. Podľa informácií denníka Pravda záujem mal zatiaľ prejaviť len Pavol Šajgalík, ktorý je podpredsedom SAV pre ekonomiku. Kandidáti sa však môžu prihlásiť aj v deň voľby.

Členovia snemu SAV schválili návrh na odvolanie Pastoreka vlani 18. decembra. Ako hlavný dôvod jeho odvolania kritici uvádzali zlú komunikáciu. Novým šéfom Akadémie sa podľa zákona môže stať niektorý z 15 členov predsedníctva. Keďže v predsedníctve je zatiaľ aj Pastorek, o funkciu predsedu sa môže uchádzať 14 akademikov.

Podľa Pravdy jediným záujemcom je zatiaľ Šajgalík. Ten informáciu o jeho údajnej kandidatúre nepotvrdil ani nevyvrátil. „Nebolo by korektné, keby sa ľubovoľný kandidát prihlasoval verejne k tomu či onému stavu, ovplyvňoval by tým možno protikandidátov, možno členov snemu, ktorí majú právo voliť,“ reagoval pre Pravdu.

Podľa predsedu snemu SAV Karola Marholda je predčasné uvádzať počet záujemcov. Výbor snemu podľa neho oslovil všetkých členov predsedníctva a oboznámil ich s mimoriadnym zasadnutím snemu 7. januára. „Oni sa však môžu uchádzať tak, že nám to dajú vedieť, alebo tak, že sa vyjadria až priamo na sneme. Hovoriť o tom, koľko bude kandidátov, je predčasné, navyše sú sviatky a niektorí sú mimo e-mailu,“ povedal. Marhold očakáva, že o post predsedu prejavia záujem viacerí vedci.

Nového predsedu bude voliť 62 členov snemu, ktorí sú rozdelení do troch komôr. Je to oddelenie neživej prírody, oddelenie živej prírody a chemických vied a humanitné oddelenie. Za predsedu bude zvolený ten kandidát, ktorý získa viac ako 50 percent hlasov. „Nestačí, aby kandidát mal len silnú podporu vo dvoch komorách, musí mať silnú podporu v troch,“ spresnil Marhold. Podľa neho do úvahy prichádza aj možnosť, že snem nového šéfa v stredu nezvolí.

Akadémiu čaká v tomto roku transformácia jej ústavov na verejné výskumné inštitúcie, čím sa im má umožniť získavanie zdrojov aj v rámci spolupráce s firmami. Podľa Marholda je preto dôležité, aby ju viedol predseda, ktorý bude autoritou a zmení spôsob doterajšej komunikácie.

Ak snem nového šéfa na budúcu stredu nezvolí, opakovanej voľbe bude podľa Marholda predchádzať zvolenie chýbajúceho člena predsedníctva. Návrhy na nového člena môžu akademici predkladať do 15.¤januára. Pastorek bude v predsedníctve dovtedy, kým ho oficiálne neodvolá prezident. Marhold predpokladá, že v čase prípadnej opakovanej voľby Pastorek už vo funkcii nebude.

Ministerstvo školstva dostalo návrh na odvolanie Pastoreka zo SAV 22. decembra. „Prezidentovi ho doručíme v najbližších dňoch,“ povedala hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Pavol Šajgalík