Kiska pri Dobrom anjelovi klamal, tvrdí Brossmann

Spoluzakladateľ Dobrého anjela Igor Brossmann je aj naďalej presvedčený, že Andrej Kiska bol absolútne nevhodným kandidátom na úrad prezidenta a že do projektu Anjela vstúpil preto, aby mu iní pomáhali v jeho prezidentských ašpiráciách.

04.01.2015 15:00
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska
debata (807)

Práve tento charitatívny projekt sa stal pre súčasného prezidenta základňou, z ktorej sa odrazil do veľkej politiky.

„Niekedy v roku 2008 som začal mať intenzívny pocit, že ma Andrej už od prvopočiatku Dobrého anjela klame. A nielen mňa, ale najmä ľudí, ktorí nám nezištne pomáhali. Niekedy v roku 2010 sa mi to definitívne poskladalo. Tisíc zdanlivých drobností z minulosti. Zrazu som naplno pochopil, že Andrej od začiatku vošiel do Dobrého anjela nie preto, aby pomáhal iným, ale preto, aby iní pomáhali jemu,“ povedal Brossmann pre mesačník Stratégie. Ako ďalej uviedol, pochopil, že všetci tí, ktorí venovali čas a peniaze Anjelovi, v skutočnosti od začiatku financovali politickú kampaň jednému človeku. Brossmann tiež v rozhovore povedal, že nikoho nepresviedča a ani nikomu nechce brať ilúzie. „Len hovorím, že mám so súčasným prezidentom SR zlú osobnú skúsenosť. A to sa vyjadrujem veľmi diplomaticky,“ poznamenal.

Odborník na reklamu a marketing Igor Brossmann spolu s Andrejom Kiskom založili v roku 2006 projekt Dobrý anjel. V roku 2011 odišiel zo všetkých výkonných funkcií v Anjelovi. Už vtedy vedel, že Kiska sa mieni uchádzať o najvyšší úrad v krajine. Kiska záujem kandidovať verejne potvrdil v jeseni 2012. Keď agentúra Focus zisťovala v prieskume jeho šance, pri mene mal na vlastnú žiadosť napísané zakladateľ charity Dobrý anjel.

Kancelária hlavy štátu vyjadrenia niekdajšieho spolupútnika Kisku označila za nezmysel. „Je to taký nezmysel, že tomu nemôže nikto uveriť. Pánovi prezidentovi je ľúto, že pán Brossmann takýmto spôsobom púta na seba pozornosť. Dobrý Anjel bol založený v roku 2006, pár rokov sa pripravoval. Andrej Kiska kandidoval za prezidenta v roku 2014,“ povedal hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Brossmann počas prezidentskej kampane vlani začiatkom marca Pravde povedal, že najvhodnejším prezidentským kandidátom je Milan Kňažko. „Andrej je môj veľmi blízky priateľ, sme skoro ako bratia, čo sa týka charity. Ale ja si myslím, že on je absolútne nevhodný,“ uviedol Brossmann s tým, že sa mu nepáčilo, že sa chystá zneužiť Anjela. Vedel o tom dva roky dopredu. Včera uviedol, že si za všetkými svojimi výrokmi stojí. „Nič na tom nemením,“ podotkol.

Podľa politológa Michala Horského je dnes Brossmann jednou z mála osobností, ktoré sa kriticky vyslovujú na adresu prezidenta. „Na spoločnej skúsenosti s históriou Dobrého anjela poukazuje na jeho dvojtvárnosť. Na strane druhej sa prezident nepokúša vyvrátiť tieto tvrdenia a, naopak, ich bagatelizuje. Vo volebnej kampani napríklad považoval Brossmanna za svojho veľmi dobrého priateľa,“ doplnil politológ.

© Autorské práva vyhradené

807 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Igor Brossman #Dobrý anjel