Register exekúcií umožní rýchle overenie dlžníkov

Centrálny register exekúcií poslúži nielen exekútorom, ale aj bankám či podnikateľom. Tí si vďaka nemu môžu jednoducho overiť, či subjekty s ktorými prichádzajú do styku, nie sú na zozname dlžníkov.

06.01.2015 15:00
debata (19)

Register sprehľadní exekučné konania a poskytne reálny obraz o ich súčasnom stave na Slovensku. Slovenská komora exekútorov, ktorá elektronický systém prevádzkuje, ju má oficiálne sprístupniť už na budúci rok. Obsahovať by mal všetky aktuálne prebiehajúce exekučné konania.

Elektronický zoznam dlžníkov bude zverejnený na webovej stránke Slovenskej komory exekútorov. Bezplatne doň budú vstupovať exekútori a orgány verejnej správy. Ostatní sa pred vstupom do evidencie musia zaregistrovať a zaplatiť administratívny poplatok. „Centrálny register je už síce platný od 1. januára, ale sprístupnený bude len v júli budúceho roka,“ prezradila hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová. Evidencia bude obsahovať identifikačné údaje fyzických alebo právnických osôb, ktoré sa dostali do dlžného vzťahu. Okrem mena, priezviska či obchodného mena bude pri dlžníkovi uvedená jeho adresa, identifikačné číslo podnikateľa, označenie exekútora či výška vymáhaného nároku.

Elektronický register pred oficiálnym spustením musia členovia Slovenskej komory exekútorov naplniť a otestovať. „Počítame s tým, že doplnenie údajov o prebiehajúcich exekučných konaniach, z ktorých niektoré siahajú až do roku 1996, bude trvať približne 18 mesiacov,“ priblížila Kolesárová, ktorá vychádza z údajov od českých kolegov. Tí na sfunkčnenie elektronickej evidencie exekúcií potrebovali práve toľko mesiacov.

Kolesárová predpokladá, že okrem exekútorov budú register využívať aj podnikatelia či banky. „Prv ako banka poskytne nejaký úver, môže si jednoducho prostredníctvom registra overiť, či voči žiadateľovi neprebieha exekučné konanie,“ vysvetlila Kolesárová. Rovnako ho môžu využiť podnikatelia, ktorí vďaka nemu môžu dokladovať, že nie sú v žiadnom dlžnom vzťahu. „Výpis z registra exekúcií bude verejnou listinou a výpis z registra v "papierovej“ forme bude môcť vydať komora exekútorov," doplnila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová. Podľa nej výpis pomôže aj podnikateľom ako doklad napríklad pri verejnom obstarávaní, že proti nim nie je vedená exekúcia. Ako ďalej uviedla, v registri budú len prebiehajúce konania, ak niekto svoj dlh splatí, bude z registra vymazaný. O vymazaní záznamu o exekúcii vydá komora potvrdenie.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #dlžník