Kraje dostali vlani 150 miliónov eur z cestnej dane

Počas roka 2014 poslala Finančná správa na účty vyšších územných celkov desiatky miliónov eur, ktoré za predchádzajúci rok vybrala od podnikateľov na dani z motorových vozidiel. "Od januára 2015 už síce platia nové pravidlá, dane za rok 2014 sa však ešte zaplatia po starom," upozorňuje hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

07.01.2015 11:30
debata (1)

Pre výber dane, upozorňuje Macíková, je dôležité, v ktorom kraji majú podnikatelia automobil prihlásený. Tam totiž treba aj podať daňové priznanie na túto daň, aj ju zaplatiť.

V praxi znamená, že hoci firma sídli napríklad v Bratislave, čiže daňové priznanie na daň z príjmu podáva v hlavnom meste, služobné autá môže mať prihlásené v Trenčíne, a teda aj priznanie na daň z motorových vozidiel musí podať v Trenčíne. „Ak má firma viac motorových vozidiel prihlásených vo viacerých krajoch, podáva viac daňových priznaní a platí daň v každom kraji osobitne,“ dopĺňa Macíková. Termín na podanie daňového priznania je do 31. januára 2015.

Daňové priznanie je možné podať v papierovej a elektronickej forme. Elektronicky ho musia podať podnikatelia alebo ich štatutárni zástupcovia, ktorí sú platcami DPH.

Daň z motorových vozidiel je príjmom rozpočtu vyšších územných celkov. Finančná správa ju len vyberá a následne posiela župám. Výšku dane si dosiaľ každý kraj určoval sám.

Po vlani schválenej zmene zákona však sadzby dane budú celoštátne jednotné. Podnikatelia ich prvý raz zaplatia na budúci rok a výnos z nich sa stane príjmom štátneho rozpočtu. Štát ho jednotlivým krajom prerozdelí podľa istých kritérií, napríklad podľa rozsahu ich cestnej siete druhej a tretej triedy, o ktorú sa musia starať. Výhrady k novinke má Bratislavský samosprávny kraj, ktorý by takto mal prísť asi o desať miliónov. Odborníci zase varujú, že krajská samospráva ako taká stratí zmysel, ak už nebude mať ani jeden vlastný daňový príjem.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #daňové priznanie #Daňové riaditeľstvo