Vláda schválila stratégiu rozvoja kultúry

Zmeniť doterajšie vnímanie kultúry ako nadstavby a luxusu, ktorý len spotrebúva peniaze na oblasť organicky prepojenú so štátom a ekonomikou, je podľa ministra kultúry Mareka Maďariča základnou filozofiou Stratégie rozvoja kultúry SR 2014 - 2020 a akčného plánu k nej pripraveného na roky 2015 - 2017.

07.01.2015 12:00
Marek Maďarič Foto: ,
Marek Maďarič.
debata (1)

Materiál na stredajšom rokovaní schválila vláda. Východiskom stratégie ako aj akčného plánu, ktorý ju má naplniť cez konkrétne úlohy, je skutočnosť, že kultúra je na jednej strane závislá od štátu a ekonomiky, na strane druhej práve kultúra vplýva na kvalitu štátu a vie dať ekonomike silný impulz a zvýšiť jej konkurencieschop­nosť. Šéf rezortu kultúry na to upozornil 18. novembra počas workshopu k návrhu akčného plánu stratégie.

Stratégiu tvorí sedem prioritných oblastí a akčný plán k nej obsahuje 59 konkrétnych úloh rozdelených do týchto siedmich oblastí. Tieto úlohy majú podľa ministra kultúry svojich nositeľov, termíny, majú merateľné ukazovatele a aj navrhované reálne financovanie. Jednotlivé oblasti stratégie sú venované výchove a vzdelávaniu, zachovaniu a sprístupneniu kultúrneho dedičstva, podpore pôvodnej umeleckej tvorby, nastaveniu funkčného systému financovania kultúry, využitiu kreativity a kultúry v hospodárskom rozvoji SR, podpore výskumu v kultúre a tiež kultúre ako spolutvorcovi obrazu SR v zahraničí.

Veľké zmeny v nastavení financovania 59 úloh akčného plánu Marek Maďarič nepovažuje za reálne. Financovať sa majú najmä z rozpočtu ministerstva kultúry. „Som zástancom stratégie, ktorá si stavia realistické ciele. Pri realistickom pohľade na náš rozpočet sú to úlohy, ktoré sa týkajú našich inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR alebo samotného ministerstva,“ povedal 18. novembra počas prezentácie stratégie pred zástupcami kultúrnej obce Maďarič.

Doplnil, že Fond na podporu umenia vzniká od 1. januára tohto roka na základe zákona, ktorý určuje jeho financovanie z rozpočtu MK SR, ale aj z výnosov z hazardných hier. Minister vníma snahu časti kultúrnej obce zabezpečiť, aby MK SR dosiahlo v najbližších rokoch rozpočet rovnajúci sa jednému percentu z hrubého domáceho produktu. Splniť sa to však podľa neho v súčasnej situácii nedá ľahko. Dôvodov je niekoľko a patria medzi ne najmä cieľ dosiahnuť vyrovnaný rozpočet či realistický pohľad na ekonomický rast.

Bez ohľadu na akčný plán je podľa Maďariča úlohou ministerstva kontinuálne bojovať o väčší rozpočet. Stratégia a akčný plán počítajú nielen so zdrojmi z rozpočtu ministerstva kultúry, ale aj z operačných programov štrukturálnych fondov. Kultúra je prierezová oblasť a skúmajú sa preto i možnosti financovania úloh stratégie z iných oblastí. Rada vlády pre kultúru dokument schválila a odporučila na rokovanie vlády 5. decembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #Marek Maďarič #Ministerstvo kultúry